ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα «φωτιά» για χρέος και προαπαιτούμενα

10:39 - 28 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Εβδομάδα «φωτιά» για χρέος και προαπαιτούμενα
Σειρά κρίσιμων ημερομηνιών έχει μπροστά της η κυβέρνηση καθώς τα περιθώρια στενεύουν για την προώθηση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων αλλά και της υπόθεσης του χρέους.

‘Έτσι στις 7 Ιουνίου συνέρχεται εκ νέου το EuroWorking Group που θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων της Αθήνας. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να έχει προχωρήσει η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου όπου θα καταγράφονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των επομένων ετών μέχρι το 2022. Εκεί θα γίνεται λόγος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε βάθος 5ετίας αλλά και το μίγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο δημοσιονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό. Στόχος είναι μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου να έχει συνταχθεί και να πάει στη Βουλή.

Εφόσον όλα πάνε κατ΄ ευχήν στις 18-19 Ιουνίου θα υπάρξει και νέα επισκόπηση της πορείας υλοποίησης των συμφωνηθέντων από το EWG. Εκεί θα τεθεί επί τάπητος η έκθεση συμμόρφωσης, που συντάσσουν οι θεσμοί και είναι το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της δόσης των 11,7 δις. ευρώ (η τελευταία των προγραμμάτων του ESM) αλλά και η νέα ανάλυση για την βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί εκ νέου την Πέμπτη 31 Μαΐου στο Washington Group, που θα συνεδριάσει στον Καναδά, στο περιθώριο της συνόδου των πιο ισχυρών υπουργών Οικονομικών των κόσμου ((Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας , Ιταλίας) με την συμμετοχή των επικεφαλής της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

Εκεί για άλλη μια φορά Γερμανία και Ουάσιγκτον αναμένεται να αντιπαρατεθούν για το πώς θα διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι το Ταμείο θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές του Αυγούστου να συντάξει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας, που θα πρέπει να συνοδεύει τη λήξη του προγράμματος.

Στο μεταξύ η Αθήνα εντός των επομένων ημερών θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα καυτά θέματα της τελευταίας αξιολόγησης, δηλαδή τα θέματα με τους μόνιμους διευθυντές στο Δημόσιο, το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, του πλειστηριασμούςτο ΦΠΑ στα νησιά,  τα νέες αντικειμενικές αξίες- ΕΝΦΙΑ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.