• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Τσακαλώτος: Δυσκολεύει η έξοδος λόγω Ιταλίας αλλά έχουμε... μαξιλάρι

00:43 - 30 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία και το κατά πόσο θα δυσκολέψουν την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα εκφράζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, σημειώνει πως το "μαξιλάρι" ασφαλείας, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της.

Ως συνήθης γλαφυρός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε για ακόμη μία φορά την προληπτική γραμμή λέγοντας: «Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του».

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία σημείωσε:

«Είναι μια αναμενόμενη αντίδραση των αγορών σε μια αβεβαιότητα. Η Ιταλία είναι μια ιδιόρρυθμη οικονομία που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ιταλία ελάχιστα είναι υψηλότερο τώρα απ ότι το 1997 και παράλληλα έχει πολλές γεωγραφικές αποκλίσεις. Είναι μια οικονομία που δεν έχει πάει καλά και γι αυτό υπάρχουν αυτές οι κινήσεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά και προς καινούριες μορφές και αυτό αμφισβητεί την αρχιτεκτονική τα ευρωζώνης και δημιουργεί αυτή την αναταραχή». Παράλληλα πρόσθεσε «Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας θεωρούμε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιές τομές. Δεν είναι ένα σταθερό σύστημα. Δεν είναι μια κανονική νομισματική ένωση χρειάζεται διαφορετικές πολιτικές. Αυτό που γίνεται στην Ιταλία, ίσως με διαφορετική μορφή απ ότι έγινε στην Ελλάδα αλλά θα γίνει και σε άλλες χώρες- είναι μια κίνηση που λέει ας δούμε πως μπορεί να γίνει μια ευρωζώνη και μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει και τις κοινωνικές ανισότητες αλλά και τις περιφερειακές.

Για την «καθαρή έξοδο»

Ο υπουργός ανέφερε «Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 572 σημαίνει ότι είμαστε σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε έξω από αυτό το πλαίσιο όπως μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αυτό που τελειώνει είναι ότι δε θα έχουμε στο μέλλον εκταμιεύσεις, δε θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και δε θα υπάρχουν πιέσεις να κάνεις κάποια προαπαιτούμενα για να πάρεις τη δόση. Αυτό όμως σκιαγραφεί ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Από κει και πέρα έχουμε δεσμεύσεις για δημοσιονομικούς στόχους, να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσουν οι τράπεζες μας να δανείσουν με νέο χρήμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες δεσμεύσεις που δημιουργούν ένα κλίμα ότι και τους στόχους θα φθάσουμε και θα μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομία. Αυτή η βασική αλλαγή σιγά σιγά είναι ότι από μια επιτήρηση όπου οι ξένοι, η τροικά, η κομισιόν, το ΔΝΤ έχουν λόγο και για το στόχο και για τα μέσα επιδίωξης των στόχων, πολύ περισσότερο μόνο επίβλεψη ότι θα φτάσουμε τους στόχους. Άρα θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για τις πολιτικές που θεωρούμε εμείς πιο δίκαιες, πιο σωστές για να φθάσουμε στους στόχους που έχουμε συμφωνήσει.

Για τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τα επιτόκια ο κ Τσακαλώτος σημείωσε «Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του». Και πρόσθεσε «Είναι λίγο πιο δύσκολα λόγω Ιταλίας αλλά και η απόφαση του eurogroup του Ιουνίου του 2017 να δημιουργήσουμε μια καβαντζα χρηματική γι αυτό το λόγο έγινε, όποτε είναι δύσκολες οι συνθήκες θα έχουμε πρόσβαση σε χρήματα και δε θα είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε αγορές με πολύ υψηλό επιτόκιο».

Για τα μέτρα που ήδη έχουν υπογραφεί, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς

«Για το θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει ήδη ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη» σημείωσε ο Υπουργός ενώ ανέφερε «Είναι προφανές ότι όσο γινόμαστε κανονική χώρα θα υπάρχουν πλειστηριασμοί». Πρόσθεσε μάλιστα: «Το 2009, την τελευταία χρονιά πριν την κρίση, γίνανε 59.000 πλειστηριασμοί και δεν το πήρε χαμπάρι κανένας, ούτε κίνημα υπήρχε εναντίον του. Η θέση της αριστεράς είναι να έχει κοινωνική στέγαση, αλλά στο σημείο που υπάρχει αγορά δεν μπορεί η τράπεζα να έχει κάποια εχέγγυα ότι θα πάρει τα λεφτά της πίσω. Περάσαμε χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα και έκτακτα χρόνια μη κανονικότητα και υπήρχε μεγαλύτερη προστασία. Πάμε τώρα σε πιο κανονικές συνθήκες, θα μειωθεί και αυτή η προστασία, πάντα με μέριμνα για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.»

Για το αναπτυξιακό σχέδιο

«Ένας λόγος που είμαι υπέρ να γίνουν εκλογές όσο πιο αργά γίνεται είναι γιατί θεωρώ το 2019 θα είναι καλύτερη χρονιά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις από το ’18, και το ’18 καλύτερη χρονιά από το ’17. Το βασικό για το αναπτυξιακό είναι ότι το έχουμε. Ακούγεται χαζό αυτό αλλά δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Δεν είχαμε ποτέ σχεδιάσει την δεκαετία 80 και 90 πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η αποβιομηχανοποίηση. Ενώ ο κόσμος που θα διαβάσει το αναπτυξιακό θα δουν ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις…» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε τέλος ότι φέτος είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ανέφερε και αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση με το υπερταμείο είναι να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μισό για τους δανειστές και μισό για την πραγματική οικονομία.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman