ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιτσιόρλας: Κρίσιμο 20ήμερο προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις

14:20 - 31 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Πιτσιόρλας: Κρίσιμο 20ήμερο προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις
«Έχουμε ακόμα ένα κρίσιμο 20ήμερο προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει και να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για το χρέος», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Το κλείσιμο του προγράμματος, που θα γίνει σύντομα, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον μήνα, μας δίνει μια δυνατότητα να συμβολίσουμε το πέρασμα της χώρας μας σε μια καινούργια φάση», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα μας συνοδεύουν οι υποχρεώσεις, όμως έχουμε τις προϋποθέσεις να σχεδιάσουμε το μέλλον διαφορετικά και θα έχουμε και τη δυνατότητα για να διορθώσουμε πλευρές και μέτρα που εκ των πραγμάτων αποτελούν φρένο στην ανάπτυξης στη χώρας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τώρα θα πρέπει να αφήσουμε το περιθώριο για να υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση μέτρων που θα υλοποιούνται. Υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί η χώρα με πιο έντονους ρυθμούς, αν μερικούς φραγμούς τους αλλάξουμε. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε συγκροτημένα για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα».

H κυβέρνηση προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα

Στην ομιλία του ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση διδάχθηκε από την εμπειρία της αυτά τα χρόνια. Προφανώς, προσαρμόζεται σε σημαντικό βαθμό σε μια πραγματικότητα η οποία είναι αμείλικτη, όμως έχει τη θέληση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα συγκροτημένο για τη νέα περίοδο. Από τώρα μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο θα έχουμε το περιθώριο να δώσουμε δείγματα αυτής της αντίληψης. Όμως αυτή η αντίληψη δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Θα προκαλεί και συγκρούσεις και αλλαγές σε πολλές συνήθειες».

Αν σε αυτό συμφωνήσουμε, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, η χώρα θα έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς. «Όμως», πρόσθεσε, «η προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τις πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Η χώρα δεν οδηγήθηκε τυχαία σε χρεωκοπία το 2010 και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τίποτα από αυτά που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι για εμάς τα επόμενα χρόνια καλύτερο από αυτό που ζήσαμε από το 2008 και μετά. Έχουμε τις δυνατότητες με μια υπέρβαση μικρή να φέρουμε την αλλαγή τα επόμενα χρόνια».

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αποφασιστική στροφή στην παραγωγή

«Καθημερινά επενδυτές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να επενδύσουν, όμως προτεραιότητά τους είναι να επενδύσουν στην Αττική και μάλιστα κοντά στο λιμάνι» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας  για να υπογραμμίσει τη σημασία της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αποφασιστική στροφή στην παραγωγή και πρόσθεσε: «Μέσα στην κρίση είχαμε εξαιρετικά παραδείγματα αυτής της στροφής, όμως συνολικά ως αντίληψη χάσαμε για δεκαετίες τον προσανατολισμό μας. Θα θυμάστε όλοι χαρακτηριστικά το φαινόμενο αγρότες να παράγουν προϊόντα, τα οποία και έθαβαν στη χωματερή για να πάρουν την επιδότηση. Προφανώς, έχουμε ξεφύγει, όμως οι συνέπειες παραμένουν. Για να αναπτυχθεί όμως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση και η βιομηχανία, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές».

Για παράδειγμα, συνέχισε ο ίδιος, μετά την έλευση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η ανάπτυξη είναι ραγδαία και δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για κλάδους όπως τα logistics και η ναυπηγοεπισκευή.

«Καθημερινά επενδυτές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να επενδύσουν, όμως προτεραιότητά τους είναι να επενδύσουν στην Αττική και μάλιστα κοντά στο λιμάνι. Έχουμε όμως δυσκολίες να προωθήσουμε αυτά τα αιτήματα και μια από αυτές είναι το θεσμικό καθεστώς που αφορά τις χρήσεις γης, που δεν μας το επιτρέπει. Αυτό διαμορφώθηκε από σωστή αφετηρία για την περιβαλλοντική προστασία και τη ρύθμιση ενός άναρχου τοπίου στην Αττική. Όμως, τώρα, οφείλουμε να προωθήσουμε μια νέα ρύθμιση που θα συνδυάζει την αναπτυξιακή με την περιβαλλοντική αντίληψη. Εάν αυτό δεν λυθεί, όσο κι αν κάνουμε δηλώσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας, τέτοιου είδους επενδύσεις δεν θα γίνουν».

Η αναπτυξιακή αντίληψη αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι το θέμα της αναπτυξιακής αντίληψης αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων διότι: «το να δίνουμε σε ξένους υποσχέσεις «ελάτε, και όλα θα τακτοποιηθούν» οι οποίες θα διαψεύδονται, είναι παλαιό φαινόμενο».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ως παράδειγμα τη διαχείριση απορριμμάτων, και χαρακτήρισε την κατάσταση ντροπιαστική και συνέχισε: «Πριν ένα χρόνο περίπου, υπογράψαμε τρία έργα, στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα και στην Αλεξανδρούπολη. Στην Ήπειρο, αδειοδοτήθηκε, υλοποιείται και τέλος του χρόνου θα λειτουργεί. Χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Τα άλλα δύο, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Ενώ το έργο της Πελοποννήσου, που έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, θα υπογραφεί σε 15 περίπου ημέρες. Ποια είναι η διαφορά; Ότι στην Ήπειρο συμφώνησαν όλοι οι φορείς και σε συνεργασία με την κυβέρνηση προχώρησαν στην υλοποίηση ενός έργου ΣΔΙΤ που υλοποιείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και χωρίς καμιά υπέρβαση προϋπολογισμού. Στα άλλα, επιλέχθηκε η μορφή του κλασικού δημοσίου έργου και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσια έργα, όμως το παράδειγμα κάτι μας δείχνει.»

«Να απλώνουμε τα πόδια μας εκεί που φτάνει το πάπλωμά μας»

Ο υφυπουργός στη συνέχεια σημείωσε ότι, «ως προς την επόμενη ημέρα για τη χώρα, μια κεντρική ιδέα θα πρέπει να διαπεράσει τη σκέψη μας. Ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα -εμείς το ονομάζουμε ολιστικό- που να απαντάει ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, γιατί κανένα από τα προβλήματα δεν έχει μονάχα μία αιτία.

Υπάρχει, δηλαδή, ένα ζήτημα αλλαγής κουλτούρας. Μια φράση που λέει ο λαός: να απλώνουμε τα πόδια μας εκεί που φτάνει το πάπλωμά μας, αντικατοπτρίζει αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να μετατρέψουμε σε πολιτική.

Έχουμε ένα παρελθόν που έχουμε συνηθίσει στον εύκολο εξωτερικό δανεισμό, εύκολη χρηματοδότηση που έρεε από τα ευρωπαϊκά ταμεία με τρόπο πρωτόγνωρο και καλλιέργησε την αντίληψη ότι τα λεφτά υπάρχουν. Τα λεφτά όμως δεν πέφτουν από τον ουρανό. Υπάρχει ανάγκη να φύγουμε από αυτή την αντίληψη, διότι είναι εύκολο να επανέλθουμε σε μια λογική όπου όλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να προβάλλουν μόνον απαιτήσεις».

Επιπλέον, συνέχισε ο ίδιος, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανταγωνιστικότητα μας αφορά όλους. «Όχι μόνο το κράτος, αλλά και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι ένας στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί συνδυασμό πολλών παραγόντων και να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι απαρέγκλιτος όρος για την επιτυχία οποιουδήποτε προγράμματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.