ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στράουχ (ESM): Καθαρή έξοδος άλλα με αστερίσκους

08:15 - 01 Ιουν 2018 | Οικονομία
Στράουχ (ESM): Καθαρή έξοδος άλλα με αστερίσκους
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει όλα τα 88 προαπαιτούμενα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου τονίζει ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο κ. Στράουχ την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ, εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης, θα πρέπει να έχει δείξει δείγματα γραφής στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Στράουχ μιλά για «καθαρή έξοδο», με αστερίσκους, που αφορούν μια «πιο στενή επιτήρηση» και «μετα-προγραμματικές συμφωνίες οι οποίες ενδεχομένως θα διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες». Άλλωστε, μετά το τέλος του προγράμματος, ο ESM «θα επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα για να διασφαλίζει ότι οι εξελίξεις βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε τελικά η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM θέτει δύο προϋποθέσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα». Σε κάθε περίπτωση, «οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει», ως προς τις δυνητικές προδιαγραφές της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ΔΝΤ; «Ακόμη και αν δεν είχε το δικό του πρόγραμμα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM από το 2015, ακόμη και αν δεν εκταμίευσε χρήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξακολουθεί να αποτελεί σαφώς μέρος του προγράμματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.