ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μέλλον του ελληνικού χρέους στο σημερινό Washington Group

10:44 - 02 Ιουν 2018 | Οικονομία
Το μέλλον του ελληνικού χρέους στο σημερινό Washington Group
Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και, κατ’ επέκταση, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα απασχολήσει τα «μεγάλα κεφάλια» της Ευρώπης στο σημερινό Washington Group στον Καναδά. Το παρόν στη συνεδρίαση θα δώσουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας

Στο Γουίσλερ του Καναδά, στο περιθώριο της συνόδου των G7, οι αρμόδιοι θα επιχειρήσουν να δώσουν την τελική απάντηση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που μέχρι στιγμής αποτελεί «αγκάθι» στη συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι περιορισμένες, κάτι το οποίο αντανακλάται και στον γερμανικό Τύπο. Χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η γερμανική πλευρά δεν θεωρεί πια ως αναγκαία συνθήκη την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη). Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια εξαντλούνται. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.