ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς «λευκό καπνό» για το χρέος έληξε το Washington Group

21:03 - 02 Ιουν 2018 | Οικονομία
Χωρίς «λευκό καπνό» για το χρέος έληξε το Washington Group
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος στο σημερινό Washington Group, με τις συζητήσεις να μην καταλήγουν σε κάποια «χρυσή τομή», μειώνοντας αισθητά τις πιθανότητες για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην πολυαναμενόμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γουίστλερ του Καναδά, έδωσαν το παρών, πέραν της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος, με τις διαφορές ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία να παραμένουν αγεφύρωτες.

Η γερμανική πλευρά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς καλείται να βρει έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητεί το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη). Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη η λήψη απόφασης στο σημερινό Washington Group, καθώς τα χρονικά όρια εξαντλούνται, με το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει σύντομα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:35 - 02 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.