ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ευρωπαϊκό γήπεδο το «μπαλάκι» του ελληνικού προγράμματος

09:01 - 04 Ιουν 2018 | Οικονομία
Σε ευρωπαϊκό γήπεδο το «μπαλάκι» του ελληνικού προγράμματος
Μέρα με τη μέρα διαφαίνεται ότι η επόμενη φάση του Ελληνικού προγράμματος θα έχει σφραγίδα Ευρωπαϊκή.

Μετά τις συνομιλίες στον Καναδά του Washington Group στο περιθώριο της Συνόδου των οικονομικά ισχυρών του κόσμου διαφάνηκε για άλλη μια φορά ότι το Βερολίνο θέλει να κάνει «Ευρωπαϊκή» αν όχι Γερμανική την υπόθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Για άλλη μια φορά το θέμα των επιμηκύνσεων του χρέους και του μηχανισμού απομείωσής ου, όπου το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνεται με αυτόματη διαδικασία εφόσον δεν τηρούνται οι στόχοι, δίχασε. Όπως φαίνεται η βούληση του Βερολίνου είναι να κάνει στα πεδία αυτά τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις και να εξωθήσει το Ταμείο σε περιθωριακό ρόλο. Αυτός μάλλον θα έχει να κάνει με τον περιορισμό του σε παρουσία τεχνικού συμβούλου χωρίς χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Ενδεχομένως και μετά να αναζητηθεί μια αντίστοιχη λύση τεχνικής παρουσίας.

Πάντως μετά το Washington Group ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές και όλους τους εμπλεκόμενους για το «αύριο» του Ελληνικού προγράμματος. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του ΕΜΧΣ η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα», ανέφερε σε συνέντευξη στο Reuters τονίζοντας ουσιαστικά ότι η φόρμουλα για το χρέος της Ελλάδας θα είναι πειστική τις αγορές. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου»  τόνισε ο Σεντένο.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει τις προβλέψεις του για την πορεία των πλεονασμάτων αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης αναμένονται στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες το πρώτο τετράμηνο του 2018, που θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. από την Τρίτη αξιολόγηση.  Τέλος την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το EWG όπου και πάλι επί τάπητος θα βρεθεί η «χημεία» μεταξύ Ταμείου και Ευρώπης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 21/6 οπότε και φαίνεται το όλο ζήτημα θα τεθεί σε επίπεδο κορυφής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 04 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.