ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού χωλαίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας;

09:00 - 05 Ιουν 2018 | Οικονομία
Πού χωλαίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας;
Σε πέντε σημεία υστερεί σημαντικά η χώρα σε σχέση με την ψηφιακή οικονομία και θα πρέπει να φορτσάρει ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους εταίρους στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται χαμηλή διείσδυση των mobile data στην Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη κινήτρων προκειμένου η χρήση να αυξηθεί. Αναλυτικότερα, υπάρχουν χαμηλές επιδόσεις που σε επιμέρους τομείς όπως η προσφορά ψηφιοποιημένων υπηρεσιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός εφαρμογών ανά χρήστη στο mobile internet, η  πρόσβαση σε εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και ο αριθμός χρηστών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας παραπέμποντας στα όσα είπε o Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, κος Γ. Στεφανόπουλος, κατά την ομιλία του στο 8o Mobile Connected World

Πάντως το 2017 είναι ρονιά ανάκαμψης και ανασύστασης δυνάμεων» για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών ήταν το 2017, καθώς τα συνολικά έσοδα είχαν, για πρώτη φορά από το 2008, θετικό πρόσημο σύμφωνα με την ΕΕΚΤ.

Όπως σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος, η αύξηση των εσόδων κατά 2,9% οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εσόδων από δεδομένα. Η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των επενδύσεων του κλάδου, οι οποίες το 2017 διαμορφώθηκαν σε 334 εκατ. ευρώ από 295 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ, μαζί με τις άδειες χρήσης φάσματος, ανήλθαν συνολικά σε 537 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ σχολίασε εκτενώς και την κατάταξη της χώρας μας με βάση τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DESI, δίνοντας έμφαση στη Σε ό,τι αφορά την απεικόνιση στον DESI του κόστους των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα ως υψηλού σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για στρεβλή εικόνα και τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η μεθοδολογία ώστε να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Όπως ανέφερε, οι τιμές των υπηρεσιών κινητής μειώνονται συνεχώς προς όφελος του καταναλωτή. Μόνο το 2017, οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και κατά 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα. «H Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα κινητών υπηρεσιών, τα οποία προ φόρων είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου», είπε χαρακτηριστικά. Ο κος Στεφανόπουλος τόνισε ότι η ορθή σύγκριση των τιμών και η απεικόνιση της πραγματικότητας στις διεθνείς μελέτες είναι ζήτημα με μεγάλη σημασία για τον Κλάδο, ο οποίος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους αρμόδιους εγχώριους φορείς, αλλά και οίκους του εξωτερικού, για την αποσαφήνισή του.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση του κλάδου να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά για να έχει η χώρα τις υποδομές και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.