ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλικό "μπλόκο" στην έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Αθήνα

17:48 - 06 Ιουν 2018 | Οικονομία
Για αναβολή των ελληνικών σχεδίων έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου κάνει λόγο το Reuters, λόγω των αναταράξεων που επιφέρει η ιταλική κρίση, τη στιγμή που και τα κρατικά ομόλογα δέχονται αναταράξεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Αθήνα επιθυμούσε να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, πιθανότητα στην πρώτη έκδοση 10ετούς μετά από 10 χρόνια, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους, το σχέδιο αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένει έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως ελπίζει, θα έχει διασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

"Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος στήριξης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί" ανέφερε συγκεκριμένα ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Το πρακτορείο προσθέτει πως η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2019, με αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς καμία ομολογιακή έκδοση, εν μέρει λόγω ενός "μαξιλαριού ρευστότητας" που δημιουργεί.

Για τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από την υποχρέωση τήρησης αυστηρών όρων για δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

"Έχοντας ένα ισχυρό "μαξιλάρι" ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για να κάνουμε την επόμενη κίνηση" ανέφερε αξιωματούχος. "Επιπλέον, θα υπάρξει και απόφαση για ελάφρυνση χρέους" πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.