ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Προσπάθειες στο «παρά πέντε» για συμφωνία επί του χρέους

18:01 - 07 Ιουν 2018 | Οικονομία
ΔΝΤ: Προσπάθειες στο «παρά πέντε» για συμφωνία επί του χρέους
Ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον προανήγγειλε δεύτερη συνεδρίαση του Washington Group σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, με θέμα το ελληνικό χρέος.  Όπως είπε, στην απογευματινή συνάντηση θα συμμετάσχει ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Κατά τον ίδιο, η δεύτερη σημερινή συνεδρίαση του Washington  Group, μετά τις άκαρπες πρωινές συζητήσεις, αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για να γεφυρωθούν εγκαίρως οι διαφορές.

Αναφερόμενος στα βήματα που απομένουν, επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι εν εξελίξει συζητήσεις για την ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ. Επίσης, προανήγγειλε ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (στο πλαίσιο του Article IV που θα δημοσιοποιηθεί ως μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας που ακολουθεί το ΔΝΤ). «Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, αναμένω όμως να γίνει σύντομα».

Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μία συμφωνία για το χρέος που να το καθιστά βιώσιμο, «συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί ως προς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό εστιάζουμε πρωτίστως».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υπενθυμίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του, τόνισε ότι «ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι στο επόμενο (κρίσιμο) Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα λάβει μέρος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ (Article IV) για τη ζώνη του ευρώ. Τέλος, ερωτηθείς για το αν το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει τις συζητήσεις που θα γίνουν στην επικείμενη G7 κορυφής, ο Τζέρι Ράις δήλωσε πως δεν έχει κάποια τέτοια ενημέρωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.