ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μάτι» του πολυνομοσχεδίου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

10:11 - 09 Ιουν 2018 | Οικονομία
Στο «μάτι» του πολυνομοσχεδίου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας για όσους αιτούνται την υπαγωγή τους στο νόμο «Κατσέλη»για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τη ρύθμιση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια για να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που βρίσκουν ευκαιρία μέσα από τις ρυθμίσεις του νόμου να αποφεύγουν την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Επίσης προβλέπεται ότι η καθυστέρηση της πληρωμής τριών μηνιαίων δόσεων οδηγεί σε άρση της προστασίας του δανειολήπτη, ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων με συνεχείς αναβολές.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπουν ακόμα ότι:

-Αν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή τουλάχιστον τριών μηνιαίων δόσεων –όπως αυτές έχουν οριστεί -για το διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης τότε αυτομάτως θα παύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων για τον δανειολήπτη. Ωστόσο προϋπόθεση αποτελεί ο πιστωτής να έχει στείλει εξώδικη όχληση στον οφειλέτη.

-Οι τράπεζες εφόσον είναι πιστωτές θα μπορούν να αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δικαιούχων οφειλετών τους, με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη να καταθέτουν αίτηση είσπραξης του ποσού που επιδοτεί το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

- Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

-Παρέχεται επίσης δικαίωμα στους εγγυητές κόκκινων δανείων που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους, όπως προκύπτει από την εγγύηση, να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.

-Μειώνεται ο αριθμός των αναγκαίων εγγράφων για την ένταξη στο νόμο ενώ τράπεζες και δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να τα προσκομίζουν οι ίδιες στο δικαστήριο.

- Μπαίνει τέλος στις συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων μέσω ματαίωσης της συζήτησης χωρίς επαναπροσδιορισμό τους.

- Καθιερώνεται ένας πρώτος έλεγχος της εγκυρότητας των στοιχείων του δανειολήπτη από την Γραμματεία του Ειρηνοδικείου η οποία θα παρουσιάζει σχετική έκθεση σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη που θα λαμβάνει υπόψη του ο δικαστής για την τελική απόφαση του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.