ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή κριτική από τους φορείς στο πολυνομοσχέδιο- Οι τοποθετήσεις

14:35 - 12 Ιουν 2018 | Οικονομία
Σκληρή κριτική από τους φορείς στο πολυνομοσχέδιο- Οι τοποθετήσεις
Θετική ψήφο επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ και η ΧΑ το καταψήφισαν, ενώ την έκπληξη έκανε προς στιγμή η Ένωση Κεντρώων καθώς ο Δημήτρης Καβαδέλλας ψήφισε "παρών", ωστόσο ακολούθως ο Μάριος Γεωργιάδης διόρθωσε την ψήφο του κόμματος, ψηφίζοντας "όχι".

Είχε προηγηθεί η ακρόαση των φορέων, οι εκπρόσωποι των οποίων άσκησαν δριμεία κριτική τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Γιώργος Πατούλης (πρόεδρος ΚΕΔΕ)

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην δημιουργία πλεονασμάτων. Η αυτοδιοίκηση αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει μέσα από μια γραφειοκρατική διαδικασία που αντιβαίνει το αυτοδιοίοκητο,την αυτοτέλεια και δεν εχει οξυγόνο να λειτουργήσει ως υποχείριο των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι οι Δήμοι, διαλύεται το κύτταρο της κοινωνίας. Η ψήφιση του μεσοπροθέσμου είναι το πρώτο βήμα οικονομικής ασφυξίας και ακολουθεί η ακυβερνησία με τον Κλεισθένη.

Κώστας Κόλλιας (πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου)

Τα υψηλά υπερπλεονάσματα του μεσοπροθέσμου εξασφαλίζονται με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές Για εμάς όμως κλειδί για την ανάπτυξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Στο πολυνομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η μείωση συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου. Θετικές οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, όμως πρέπει να υπάρξει παράταση. Επίσης, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μένει μεγάλο μέρος ελευθέρων επαγγελματιών εκτός ρυθμίσεων.

Στράτος Παραδιάς Στράτος (πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ)

Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τον ΥΠΟΙΚ να δώσει θετική ώθηση στο θέμα της κτηματαγοράς. Πιστεύουμε πως πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος υπεραξίας ακινήτων και ζητάμε και 50% μείωση του φόρου τεκμηρίων. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα νοικοκυριά. Αυτά που προτείνουμε δεν είναι καινούρια, τα έκανε και η Κύπρος, ας τολμήσουμε να τα κάνουμε κι εμείς.

Μιχάλης Γιαννάκος (πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ)

Πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο διαρκείας με δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα το μεσοπρόθεσμο που ψηφίζετε. Η κυβέρνηση είναι καλή στα βαφτίσια, μιλά για έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το μεσοπρόθεσμο μειώνει συντάξεις. Οι νοσηλευτές κτλ παίρνουν 700, 800 ευρώ το μήνα, με το αφορολόγητο θα πέσουν 100 ευρώ και κινδυνεύουν να χάσουν και το ανθυγιεινό Οι δημόσιες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών παραμένει στο 4,8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 7.5%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό

Γιάννης Παίδας (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ)

Νέα ληστρικά μέτρα έρχονται για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων. Αυξημένη εποπτεία για μετά το 18, και νέα μέτρα έως το 2060. Έχουμε δει 40% μείωση στους μισθούς μας, Οικονομική εξαθλίωση στους δημόσιους υπαλλήλους, γινόμαστε ζητιάνοι με τον νόμο Κατρούγκαλο, με τις νέες συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα τερτίπια της κυβέρνησης που αποβλέπουν στην πολιτική των επιδομάτων για προεκλογικούς λόγους. Να βελτιωθεί ή και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, να σταματήσει η φορολογική επιδρομή, το αφορολόγητο να πάει στα 12.000 όπως λέγατε προεκλογικά.

Γιώργος Γεωργακόπουλος ( ΓΣΕΕ)

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά αρνείται. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιβάλει νέους κοινωνικούς εταίρους όπως ο ΣΕΒ. Τα νέα μέτρα οδηγούν στη διαιώνιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όλα αυτά οδηγούν στα έξοδο από τα μνημόνια; Εμεις θέλουμε ανακοπή λιτότητας, παρεμβάσεις στο χρέος, παραγωγική αναδιάρθρωση του μοντέλου ανάπτυξης .

Θόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής Τράπεζας Ελλάδος)

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διοικητικών ρυθμίσεων που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο στόχος είναι εφικτός, προβλέπονται αυξημένες υπερβάσεις Στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει το ύψος των κόκκινων δανείων

Αντώνης Μέκουλης (ΕΣΕΕ)

Είναι κίνηση εντυπωσιασμού η ρύθμιση για υποχρέωση του μεσολαβητή να λαμβάνει υπόψη την αγοραστική δύναμη. Συμφωνούμε με τις πτωχευτικές διατάξεις. Εξαίρουμε τις προθέσεις του κ Κουρμούση, αλλά δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πηγαίνουμε βήμα βήμα, προφανείς βελτιώσεις, όπως η συμπερίληψη των οφειλών που γεννήθηκαν το 17. Ωστόσο είναι δύσχρηστη η πλατφόρμα, υπάρχει ασάφεια, σύγχυση , παρανοήσεις που εμποδίζουν την διευθέτηση. Θέλουμε επίσης να καλέσουμε την κυβέρνηση να σκεφτεί ένα τρόπο να διατηρηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ή να βρεθεί ένας τρόπος να το ισοσκελίσει, όπως το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο.

Γιώργος Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ)

Γίνονται αλλαγές θετικές στο Ελληνικό. Θετικό βήμα είναι επίσης η ρύθμιση για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, υπάρχουν όμως καθυστερήσεις

Κώστας Αγοραστός (πρόεδρος ΕΝΠΕ)

Η επόμενη ημέρα θα είναι νέα δοκιμασία Το πολυνομοσχέδιο μαζί με τον Κλεισθένη είναι αποκαλυπτικά για τις περιφέρειες και τους δήμους. Ζητάτε 661 εκ. πλεόνασμα, μείωση χρηματοδότησης από περιφέρειες και δήμους, μείωση προσωπικού. 1 προς 3 είναι οι προσλήψεις "New style" επιτροπεία, όλα τα αποθετικά των ΟΤΑ στην τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορούν να δίνονται με τις ορέξεις του κάθε υπουργού. Αδιέξοδα, γραφειοκρατία, γεμίζει το κράτος με άχρηστες υπηρεσίες.

Δημήτρης Τσαμόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ)

Θετική η κατάργηση του φόρου υπεραξίας, είχε παγώσει την αγορά. Δεν μπορεί να είναι στρατηγικός στόχος τα υπερπλεονάσματα. Μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητο, αφήνουν εκτεθειμένα τα νοικοκυρια.

Χρήστος Μπουρδούκης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων)

Να προσπαθήσει η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να μην επιμείνουν στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, γιατί οι συνταξιούχοι θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο. Τα αντίμετρα δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των νέων περικοπών ακόμη και αν υπάρξει μηδενισμός συμμετοχής στα φάρμακα.

Μιχάλης Μητσόπουλος (ΣΕΒ)

Ενισχύεται η υποχρεωτική διαιτησία, ενισχύοντας την άλλη πλευρά να πει ότι πάμε σε ναυάγιο

Ανδρέας Κουτσολαμπρος (μέλος ΔΣΑ)

Πάγια ανάγκη να προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας στα μέλη της οικογένειάς μας. Η επιβολή ΦΠΑ δεν συνάδει με τα έθιμά μας. Επικροτούμε τις νέες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό

Νίκος Χατζόπουλος πρόεδρος Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Θύελλα νέων μέτρων και περικοπών. Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι, εξαπάτηση και εμπαιγμός Τα κόμματα να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.