ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για «εύθραυστη» πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μιλά ο Ρέγκλινγκ

21:12 - 12 Ιουν 2018 | Οικονομία
Για «εύθραυστη» πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μιλά ο Ρέγκλινγκ
Εφόσον η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη, όπως κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στα δημοσιονομικά, ωστόσο προειδοποίησε πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απαιτεί πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά -λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης- επηρέασε δυσμενώς τα ελληνικά spreads. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι μια συνεχής δέσμευση για μεταρρύθμιση, χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM. Πάντως, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη επιτυχία του ESM.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον είναι αναγκαίο και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εκ νέου ασυνήθιστη περίπτωση την Ελλάδα, διότι όπως εξήγησε, ήταν η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία προγράμματα και όχι μόνο ένα. Συμπλήρωσε πως τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στην Ελλάδα χάθηκε πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.