ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανική πρόταση για το χρέος επί τάπητος Μαξίμου

09:30 - 13 Ιουν 2018 | Οικονομία
Η Γερμανική πρόταση για το χρέος επί τάπητος Μαξίμου
Στο φόντο της Γερμανικής πρότασης για το χρέος, συνάντηση θα έχει σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για ένα cash-buffer (της Αθήνας) για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις μετά το 2019. Εφόσον αξιοποιηθεί μπορεί να μειωθούν οι σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις του χρέους. Στα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα υπάρχει ο εξής απλός υπολογισμός: για κάθε πέντε δισ. ευρώ που θα εκταμιεύονται επιπρόσθετα, η επιδιωκόμενη ελάφρυνση -όπως για παράδειγμα η παράταση της ωρίμανσης των δανείων- θα μπορούσε να μειωθεί κατά δυο χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μοντέλο που εξετάζεται είναι «να χρηματοδοτηθεί η Αθήνα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ τουλάχιστον έως το 2022. Η ημερομηνία βρίσκεται κοντά στις επόμενες γερμανικές εκλογές. Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να συμφωνήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα ελάφρυνσης […] λόγω των ανησυχιών ότι θα υπήρχαν μεγάλες αντιστάσεις εντός του Κοινοβουλίου, τόσο στην Κ.Ο. της CDU/CSU όσο και από πλευράς FDP και AfD».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα. Ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι η συνεχής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, δήλωσε Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ επανέλαβε ότι για την Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη η μεταμνημονιακή εποπτεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, εφόσον η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στα δημοσιονομικά, ωστόσο προειδοποίησε πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απαιτεί πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.