ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δόση στο μικροσκόπιο του ESM-Ατέρμονα παιχνίδια για το χρέος

09:21 - 14 Ιουν 2018 | Οικονομία
Η δόση στο μικροσκόπιο του ESM-Ατέρμονα παιχνίδια για το χρέος
Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνει σήμερα η διαδικασία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου και συνδεόμενη εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκ. ευρώ, καθώς αύριο, 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και το ποσό επιστρέφει στο πακέτο του δανείου του ESM.

Έτσι για το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα είναι προγραμματισμένη  η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα δοθεί το σχετικό σήμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση,  «αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα επανέλθει στο θέμα αυτό όταν καταστεί  διαθέσιμη η επιβεβαίωση των πληρωμών. Δεδομένου ότι η περίοδος διαθεσιμότητας θα λήξει στις 15 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να το αναθεωρήσει στις 14 Ιουνίου 2018» σημειώθηκε χτες στην ανακοίνωση

Στο μεταξύ δυο σημαντικές συναντήσεις αναμένονται σήμερα στην Αθήνα και αφορούν τα θέματα του χρέους αλλά και της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Επίσης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί λίγο αργότερα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις. Πάντως με αιχμή το χρέος είναι σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ισχύος μεταξύ της Γερμανίας, των Βρυξελλών, του Παρισιού και της Ουάσιγκτον. Η Γερμανία θέλει να «φορμάρει»  τις εξελίξεις και να έχει το πρώτο λόγο στέλνοντας και τα σχετικά μηνύματα για το μέλλον των ευρωπαϊκών εξελίξεων, την ώρα που Παρίσι και ΔΝΤ ζητούν γενναίες παρεμβάσεις στο χρέος αλλά και εμβάθυνση των αλλαγών στην ΕΕ. Πάντως χτες στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος έστειλε τα σχετικά μηνύματα και τόνισε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αποφασιστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου χωείς άλλη αναβολή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.