ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Μαξιλάρι €20 δισ. ή και παραπάνω-Φυσιολογικό να σας παρακολουθούμε

21:16 - 14 Ιουν 2018 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Μαξιλάρι €20 δισ. ή και παραπάνω-Φυσιολογικό να σας παρακολουθούμε
Για μαξιλάρι διαθεσίμων της τάξης των 20 δισ. ευρώ ή και παραπάνω έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναλυτικότερα μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως ότι η παρακολούθηση στην Ελλάδα θα είναι πιο στενή γιατί θα λάβει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Παράλληλα έκανε σαφές ότι οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις.

Είναι φυσιολογικό να σας παρακολουθούμε

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως «Όπως είναι ξεκάθαρο, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να το κάνει (σ.σ. να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων). Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Αλλά εμείς ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, ο ESM κατέχει πάνω από το 50% του χρέους θα παρακολουθούμε. Είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες που δανείζονται από τον ESM. Οπότε πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος. Και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρόσθετη ελάφρυνση, η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο στενή».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε πως «Μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και φυσικά η χώρα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα αντιστραφούν. Με αυτό συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο, όχι μόνο ο ESM. Επίσης η Κομισιόν. Επομένως είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού».

Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία

Ο Κλάους  Ρέγκλινγκ επισήμανε πως «Το ταμειακό απόθεμα είναι ένας τρόπος προστασίας απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το ακριβές ύψος αλλά θα είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία». Επιπρόσθετα αναφέρει ότι «Κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ. Γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας. Το ΔΝΤ πραγματοποιεί ετήσιες διαβουλεύσεις με κάθε χώρα. Για παράδειγμα  με τη Φινλανδία και την Ολλανδία και φυσικά με την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, πάντα θα επωφελούμαστε από τις απόψεις του ΔΝΤ. Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό».

«Η ανάπτυξη επιστρέφει, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Οπότε η Ελλάδα έχει αποκτήσει την ιδιοκτησία. Ναι, φυσικά. Όλα γίνονται για την Ελλάδα. Δεν είναι επειδή κάποιος στις Βρυξέλλες ή στη Φρανκφούρτη θέλει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί κάποιες φορές να υπάρχουν διαφωνίες ως προς το τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι είναι πιο σημαντικό από μια άλλη μεταρρύθμιση. Όμως αυτομάτως όλοι έχουν τον ίδιο στόχο. Να ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:19 - 14 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.