ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Συντάξεις και αφορολόγητο εξασφαλίζουν τα πλεονάσματα

13:08 - 21 Ιουν 2018 | Οικονομία
ESM: Συντάξεις και αφορολόγητο εξασφαλίζουν τα πλεονάσματα
Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ελλάδας, αλλά και προειδοποιήσεις να μη σταματήσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μετά το τέλος του προγράμματος περιλαμβάνει η έκθεση του ESM που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

H Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα "success story", αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο τελευταίος χρόνος ήταν μια ακόμα ορατή ένδειξη του πώς οι μεταρρυθμίσεις και οι οικονομικές προσαρμογές φέρνουν απτά αποτελέσματα. Τέσσερις από τις πέντε χώρες που εντάχθηκαν σε προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα success stories. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ομάδα αυτή αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, και μετά το τέλος του προγράμματός της στις 20 Αυγούστου».

Ο ίδιος σημείωσε πως, ως αποτέλεσμα των όρων δανεισμού του ESM και του EFSF, «η Ελλάδα μόνο εξοικονόμησε 12 δισ. ευρώ πέρυσι, που ισοδυναμεί με το 6,7% του ΑΕΠ της χώρας». 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετες διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από το 2020. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά μέτρα το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τονίζεται ότι βρισκόταν στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στο τέλος του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι ως το 2060 αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, κατά περίπου 25%. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.