ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Τα παγκόσμια αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας παραμένουν

12:01 - 26 Ιουν 2018 | Οικονομία
Σταθάκης: Τα παγκόσμια αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας παραμένουν
Ως ένα μεγάλο βήμα μπροστά, μια λογική λύση, πολύ κοντά στο βασικό σενάριο, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ετήσιο “Investor Day” που διοργάνωσε η BNP Paribas στην Αθήνα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τα δυο βασικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας:

  • τη 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF και αναβολή της καταβολής των τόκων, που διαμορφώνουν ένα καθαρό μονοπάτι
  • το ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ (με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ), που δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» ιδιαίτερα σημαντικό το όποιο παρέχει εγγυήσεις χρηματοδότησης

Η συμφωνία για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, τόνισε, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία οι δυο βασικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην οικονομία: το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εμπορικό έλλειμμα. Άρα, στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία αυτής της συμφωνία έχει να κάνει με την επίτευξη βελτίωσης σε αυτά τα δύο βασικά μέτωπα.

Η οικονομία σταθεροποιείται

Η ανάπτυξη επιστρέφει, επισήμανε ο κ. Σταθάκης, η οικονομία σταθεροποιείται και αναπτύσσεται. Μια ανάπτυξη που δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την κατανάλωση, αλλά εξαρτάται από τη δυναμική ενίσχυση των εξαγωγών και από μια σειρά κλάδους, εκτός από τους παραδοσιακούς, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, έχει περάσει επιτυχώς τα stress test, τα capital control έχουν αρθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και προχωρά ο περιορισμός των κόκκινων δανείων μέσα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το 80% αφορούν στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ο Υπουργός. Μίλησε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενέργεια, την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, λιγντικά ΔΕΗ). Για το τελευταίο, τόνισε, ότι «καταφέραμε να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο των εταιρειών που ελέγχουν τα δίκτυα και τις υποδομές, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, ενώ το εμπορικό σκέλος ιδιωτικοποιείται».

Στάθηκε, επίσης, στον κοινό βηματισμό με την Ευρώπη στο θεσμικό πλαίσιο, το target model της ΕΕ, το οποίο εναρμονίζει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών ενέργειας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεσμοθετήθηκε στη Βουλή το Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα το 2019.

Κλείνοντας ο Υπουργός σημείωσε:

«Η Ελλάδα παραμένει με έναν αριθμό παγκόσμιων αρνητικών ρεκόρ: το μεγαλύτερο δάνειο που έχει ποτέ δοθεί σε κάποια χώρα του κόσμου, η μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι πολίτες, είναι αυτοί που υπέφεραν περισσότερο από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ. Είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα τις συμφωνίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την Ελλάδα στην ΕΕ στην οικογένεια της οποίας ανήκουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 26 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.