ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλίμα πόλωσης στη συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας

09:00 - 05 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Κλίμα πόλωσης στη συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας
Στο φόντο συνθηκών «κινούμενης άμμου» στο πολιτικό σκηνικό διεξάγεται σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Η διαγραφή Μίχαλου, που αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για ενδεχόμενες προσπάθειες διεμβολισμού της ενότητας της Ν.Δ., οι αποχωρήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ, η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διαμορφώσει αναχώματα σε ενδεχόμενες νέες αποχωρήσεις, το μπραντ ντε φερ μεταξύ του υπ. Εξωτερικών Π. Καμμένου Νίκου Κοτζιά και του Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τα Μακεδονικό αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων, αλλά και τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΚΙΝΑΛ δίνουν την απαραίτητη «ύλη» για διαμόρφωση συνθηκών έντασης κατά την αντιπαράθεση σήμερα μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι εν όψει πιθανόν εξελίξεων η προσπάθεια και των δυο πλευρών είναι να «μαντρώσει» βουλευτές αλλά και να αντλήσει ενδεχόμενη υποστήριξη από όμορρους χώρους. Στο φόντο αυτό η επιλογή της πόλωσης είναι προφανής και για τους δύο μονομάχους. Ειδικά για τον Πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει το «μαρκάρισμα» του Πάνου Καμμένου η συζήτηση θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να απλώσει δίκτυα στην κεντροαριστερά, κάτι που συναντά και την εύγλωττη στήριξη και των Ευρωπαίων.

Σημειώνεται ότι τη συζήτηση προκάλεσε αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε επιστολή του, μάλιστα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες» αλλά να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες διότι «η περίφημη "καθαρή έξοδος" δεν είναι τίποτα περισσότερο από την "καθαρή είσοδο" σε τέταρτο μνημόνιο», να ενημερώσει για τις περικοπές που έρχονται και να απολογηθεί για τα δεινά που έφεραν οι πολιτικές του επιλογές.

Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα μεταξύ με συνέντευξή του στο Reuters, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτεί το χρέος της μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν, αναφέροντας ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ενδεχομένως να επανεξεταστούν.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος ήταν υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε.

«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». «Επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 05 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.