• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στις καλένδες από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο της χρυσής βίζας

12:32 - 13 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Τον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση γνωστοποίησε τη πρόθεσή της να δώσει «χρυσή βίζα» σε επενδυτές που θα τοποθετούν κεφάλαια όχι μόνο σε ακίνητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter, στις 8 Μαρτίου 2018  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή αρμοδίων φορέων, για να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορούσε τη θεσμοθέτηση της «χρυσής βίζας». Στην σύσκεψη του περασμένου Μαρτίου αναφέρθηκε ότι  μεταξύ των όρων που εξετάζονται για την παροχή «χρυσής βίζας» από ξένους επενδυτές θα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση κεφαλαίων από 300.000 έως 500.000 ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα, οι καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ σε repos του ελληνικού Δημοσίου αλλά και η τοποθέτηση κεφαλαίων σε εταιρείες ΑΕΕΑΠ, προκειμένου οι επενδυτές να λαμβάνουν την ελληνική βίζα για πέντε χρόνια η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται με τη λήξη της.

Ωστόσο μετά από 4 μήνες από την τελευταία σύσκεψη για το θέμα της <χρυσής βίζας>, όλες οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το reporter αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δείχνει αδιάφορη και προφανώς παγώνει την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα που τα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλούν τους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα ταυτόχρονα δείνχουν να μην ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να προσελκύσουν νέους επενδυτές μέσω της <χρυσής βίζας>

 

Το φιάσκο με τις επισκέψεις στη Κίνα και η δύσκολη θέση των εποπτικών αρχών της αγοράς

 

Οι  πρώτες κινήσεις για να προσελκυστούν κυρίως Κινέζοι επενδυτές, που διακινούν το 50% με το 55% των διεθνών κεφαλαίων σε επενδύσεις, έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσέγγισαν τα δύο μεγάλα κινεζικά χρηματιστήρια (Shanghai Stock Exchange και Shenzhen Stock Exchange) υπογράφοντας με αυτά μνημόνια συνεργασίας. Σκοπός των μνημονίων ήταν μεταξύ άλλων, η προσπάθεια εισαγωγής Exchange Traded Funds (Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου) στις δύο αγορές, κυρίως η εισαγωγή ενός ελληνικού ETF στην Κίνα και δευτερευόντως ενός κινεζικού ETF στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος χορηγούν τη «χρυσή βίζα» με πρόσθετο κίνητρο επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά τους, πέρα από την αγορά ακινήτων, η προσπάθεια επέκτασης της «χρυσής βίζας» και για μακρόχρονη τοποθέτηση σε εισηγμένες κινητές αξίες στην Ελλάδα επρόκειτο να  ενισχύσει το όλο εγχείρημα. Δυστυχώς σήμερα χωρίς νομοσχέδιο με ευθύνη της κυβέρνησης τα στελέχη των εποπτικών αρχών δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μνημόνια συνεργασίας και παράλληλα για άλλη μία φορά εκτίθεται η χώρα μας λόγω της αβελτυρίας της κυβέρνησης που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

 

Η χρυσή βίζα των ακινήτων

 

 

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα οι αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ε.Ε.) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του 12μήνου του 2017 (Ιαν. - Δεκέμβριος) είχαν εκδοθεί περισσότερες από 2000 άδειες παραμονής σε ξένους αγοραστές,με αποτέλεσμα να εισρεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά ακινήτων. Ο  συνολικός αριθμός από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος (Ιούνιος 2014)  ανέρχεται πλέον στις 2.170.

 

 

Ανέστης Ντόκας 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 13 Ιουλ 2018
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman