ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσανατολίζεται ο οίκος Fitch τον Αύγουστο

11:56 - 16 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσανατολίζεται ο οίκος Fitch τον Αύγουστο
Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 αναμένεται η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor's. Η έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης δεν θα περιλαμβάνει νέα αναβάθμιση για το ελληνικό χρέος καθώς είχε προηγηθεί στις 19 Ιουνίου 2018 ο ίδιος οίκος που είχε προχωρήσει σε αιφνιδιαστική αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα(Β) με θετική προοπτική, σχεδόν 2 χρόνια μετά την τελευταία αναβάθμιση από τον S&P.

Η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στις 10 Αυγούστου 2018 από τον οίκο Fitch. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fitch θα προχωρήσει με τη σειρά της στην αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα (Β+). Οπως έχει αναφέρει στη τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα η Fitch μετά την έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης <  Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στους πέντε πρώτους μήνες του 2018 ήταν 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δεσμεύσεις για το μετά το πρόγραμμα πλαίσιο», σημειώνει ο οίκος.

Η παρακολούθηση, προσθέτει, θα είναι εστιασμένη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που παραμένουν υψηλά, στο 48,5% του ενεργητικού τον Μάρτιο, παραμένει βασική πρόκληση και περαιτέρω προβλέψεις είναι πιθανό να απαιτηθούν πριν διαγραφούν. Οι ιδιωτικοποιήσεις κινήθηκαν πιο αργά απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη την οποία υπολογίζουμε σε 1,5%».

 

Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων της Ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος της χρονιάς

 

 

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ελληνική οικονομία με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια» καθώς γίνονταν δεκτά το προηγούμενο διάστημα κατ’ εξαίρεσιν (waiver), επειδή η χώρα ακολουθούσε το μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που λειτουργούσε ως εναλλακτική δικλίδα ασφαλείας. Αν φύγει από το μνημόνιο, χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του, η ΕΚΤ θα πάψει να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (5 βαθμίδες από την S&P και τη Fitch και 6 βαθμίδες από τη Moody’s).

Μετά την S&P που αξιολογεί την Ελλάδα αυτή τη Παρασκευή και την Fitch στις 10 Αυγούστου 2018 ακολουθεί η Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ο καναδικός οίκος DBRs στις 2 Νοεμβρίου 2018.
Ένα «μπαράζ» αναβαθμίσεων από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην αντιστροφή του κλίματος που υπάρχει αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδα να προχωρήσει σε «καθαρή έξοδο», χωρίς νέο πρόγραμμα ή εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης. Όμως ένα από τα ερωτήματα των αγορών, είναι και το πότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν από την κατηγορία των «σκουπιδιών» σε κάποια «ασφαλή κατηγορία» επενδυτικής διαβάθμισης.

Κίνδυνοι θα παραμονεύουν σε κάθε εκτροπή από το δημοσιονομικό της πρόγραμμα και σε κάθε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει επίσης οτι ενδεχόμενες πολιτικές αναταραχές μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Ευάλωτη θα παραμείνει, εξάλλου, η χώρα και σε εξωγενείς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβασή της στις αγορές. Αξιολογήσεις οι οποίες όχι μόνο επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών ελληνικών ομολόγων, αλλά και καθορίζουν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις επίσημων φορέων, όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Φρανκφούρτη αγοράζει ομόλογα μόνο αν οι οίκοι τα τοποθετούν σε επενδυτική βαθμίδα.  Οι ίδιοι οίκοι πάντως, δεν διατυπώνουν προβλέψεις για το πότε θα βγουν οι ελληνικοί τίτλοι από τα «σκουπίδια».

Οσο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, την περιμένουν τον Αύγουστο, αλλά υπό προϋποθέσεις.Οι αναλυτές αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν και πότε περιμένουν ότι θα φτάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, από την οποία άλλωστε –όπως επισημαίνουν– απέχει ακόμη πολύ. Επισημαίνουν, όμως, ότι μια απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

Ανέστης Ντόκας

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 16 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.