ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηχηρές συστάσεις ΔΝΤ για εργασιακά: Τα «όχι» και τα «πρέπει»

16:11 - 19 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Ηχηρές συστάσεις ΔΝΤ για εργασιακά: Τα «όχι» και τα «πρέπει»
Σε έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ δεν παραλείπει να επαναλάβει τη διαφωνία του σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που επιθυμεί να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση με το τέλος του προγράμματος.

Το Ταμείο επισημαίνει πως διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς όπως λέει θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα, ενώ ζητά να επιταχυνθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σημαντική είναι για το ΔΝΤ και η ευθυγράμμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αναλυτικότερα, από την Ουάσινγκτον επισημαίνουν στη νέα τους έκθεση πως:

-Η διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

-Χρειάζεται «σημαντική» επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα σε επαγγέλματα κρίσιμα για την οικονομία, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

-Απαιτείται υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

- Απαιτείται η πλήρης υλοποίηση των πρόσφατα εγκριθέντων αλλαγών και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.