ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος

14:51 - 31 Ιουλ 2018 | Οικονομία
ΔΝΤ: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος
Τις ανησυχίες του για το ελληνικό χρέος επαναλαμβάνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Υποστηρίζει πως "μεσοπρόθεσμα" το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά "μακροπρόθεσμα" υπάρχει αβεβαιότητα και θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Ανησυχία και για τα υψηλά πλεονάσματα.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφέρουν πως η δέσμη μέτρων του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους δεν επαρκεί και πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2038 και μετά.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιορίζουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης, βελτιώνουν τις μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους και διασφαλίζουν εκ νέου την πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνεται σχετικά.

Η Έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η βελτίωση των δεικτών του χρέους, μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό τις φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να καταγράφει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι την περίοδο 2018 – 2060 σε μέσα επίπεδα το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος θα αυξηθεί κατά 2,9%, όταν η ανάλυση βιωσιμότητας της ευρωζώνης εκτιμά μέση αύξηση 3,1%.

Το Ταμείο εκτιμά ότι την περίοδο 2018 – 2060 σε μέσα επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί σε 1,8% του ΑΕΠ, όταν η ανάλυση βιωσιμότητας της ευρωζώνης εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ.

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης καταγράφεται στην πρόβλεψη για το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές μεταξύ 2018 και 2060. Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει πως το μέσο κόστος δανεισμού θα ανέλθει στο 5,7%, ενώ η εκτίμηση της ευρωζώνης είναι πως θα κυμανθεί στο 4,7%.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 31 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.