ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ξεπάγωσε» η Bundestag τη δόση 15 δισ. για την Ελλάδα

16:13 - 01 Αυγ 2018 | Οικονομία
«Ξεπάγωσε» η Bundestag τη δόση 15 δισ. για την Ελλάδα
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ξεμπλόκαρε την Τετάρτη την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, που είχε "παγώσει" με παρέμβαση του Όλαφ Σόλτς στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Yπενθυμίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο κατέστη αναγκαίο να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμού σε ειδική συνεδρίαση ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είχε παγώσει την εκταμίευση από τον ESM ζητώντας να ανακοινωθούν αντίμετρα από την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. H κίνηση αυτή -για ένα αμελητέο ποσό- είχε ερμηνευθεί ως ένα σαφές μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.