ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τελευταία δόση: Ο ESM εκταμίευσε τα 15δισ.-Η προειδοποίηση Ρέγκλινγκ

16:28 - 06 Αυγ 2018 | Οικονομία
Η τελευταία δόση: Ο ESM εκταμίευσε τα 15δισ.-Η προειδοποίηση Ρέγκλινγκ
Έστω και μετά από περιπέτειες, λόγω γερμανικών αντιδράσεων, ο ESM ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως εκταμίευσε το ποσό των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που αποτελεί και την τελευταία δόση του τρίτου προγράμματος.

Όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, η δόση θα χρησιμοποιηθεί για το μαξιλάρι ρευστότητας (9,5 δισ. ευρώ) και για την εξυπηρέτηση χρέους (5,5 δισ. ευρώ).

Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί μπλοκάρισμα της δόσης από τη Γερμανία, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μην θέσει σε ισχύ τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Η Γερμανία ζητησε ισοδύναμα, η κυβέρνηση τα έδωσε και αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης, που αποτελεί και την τελευταία του τρίτου προγράμματος, το οποίο τυπικά λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε σχετική δήλωσή του τονίζει: «Η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ακόμα ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει: «Από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειες τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι προσηλωμένη στο να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και στο να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. Αν προστεθούν τα ποσά που πήρε η χώρα από τον EFSF η στήριξη φτάνει τα 204 δισ. ευρώ. 

 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:12 - 06 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.