ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικός «πυρετός» για δεκάδες ελληνικές εταιρείες

07:09 - 09 Αυγ 2018 | Οικονομία
Τουρκικός «πυρετός» για δεκάδες ελληνικές εταιρείες
Τα τεκταινόμενα στη χώρα της Τουρκίας με τα ιστορικά χαμηλά του τοπικού νομίσματος και την πρωτοφανή οικονομική κρίση που φέρνει τη γείτονα στο κατώφλι να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ασφαλώς και είναι εξελίξεις που επηρεάζουν καταλυτικά πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ένα δείγμα πιθανότατα είναι το γεγονός ότι χθες η μετοχή της Fourlis απώλεσε το 2,72% της αξίας της, κλείνοντας στην κορυφή των απωλειών σε όλο τον FTSE 25. Θυμίζουμε πως η Fourlis έχει υπολογίσιμη έκθεση στην τουρκική αγορά, μέσω των πολλών καταστημάτων Intersport, αλλά και άλλων.

Όπως και να ‘χει, η διαρκή υποχώρηση της λίρας και οι κραδασμοί που δέχεται η τουρκική οικονομία δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τις πολλές  ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στη χώρα. Είτε παραγωγικές, είτε εμπορικές, είτε άλλες.

Η συνεχής διολίσθηση της τουρκικής λίρας όπως γίνεται αντιληπτό έχει επιδράσει καταλυτικά την εγχώρια καταναλωτική κουλτούρα της Τουρκίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε πλήθος εταιρειών, αλλά και κυρίως σε όσες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.

Εκατοντάδες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες που έχουν κάνει άνοιγμα στην Τουρκία, μια χώρα με ιδιαιτερότητες, αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Λιανεμπόριο, πλαστικά, τσιμεντοβιομηχανία, υπηρεσίες κάθε είδους και τεχνολογία είναι μερικοί από τους κλάδους.

Σύμφωνα με το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που επικαλείται στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, ποσοστό που αποτυπώνεται σε 250 εταιρείες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017.

Το σύνολο των επενδύσεων που έχουν κάνει ελληνικές επιχειρήσει στην Τουρκία, ανέρχεται σε αξία στα 6,8 δισ. δολάρια. Φυσικά, μέσα σ’ αυτό το ποσό εμπεριέχονται και τα πλέον των 3 δισ. ευρώ που επένδυσε η Εθνική το 2006 εξαγοράζοντας τη Finansbank, επένδυση από την οποία υποχρεώθηκε σε «φυγή» λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων των τελευταίων ετών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.