ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται το ΑΕΠ β' τριμήνου-Πότε έρχονται οι θεσμοί

14:22 - 14 Αυγ 2018 | Οικονομία
3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται το ΑΕΠ β' τριμήνου-Πότε έρχονται οι θεσμοί
Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας κατά το β' τρίμηνο του 2018. Υπενθυμίζουμε ότι στο α΄τρίμηνο του 2018 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συνέταξαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στηριζόμενοι στην πρόβλεψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης  για το 2018 θα περιορισθεί στο 1,9%.  Αν επομένως υπάρξει απόδοση αντίστοιχη του α' τριμήνου και στο β' τρίμηνο  θα καλλιεργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, γεγονός που θα ωφελήσει και την αγορά ομολόγων.

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2018

 

Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και γνωρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α' εξάμηνο του 2018 θα προσαρμόσει και την ομιλία του ανάλογα από το βήμα της ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει  την διανομή έκτακτου μερίσματος  από το πιθανό υπερπλεόνασμα  του 2018, τις φορολογικές ελαφρύνσεις του 2019 και πιθανότατα να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2019 με την περικοπή  ή την αναστολή της περικοπής των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

 

Ερχονται οι θεσμοί στην Αθήνα

 

Το τελευταίο διήμερο του Σεπτεμβρίου στις 27 και 28 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα  στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το μείζον θέμα είναι εάν η παρουσία των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συμπίπτει και με το πρώτο τριμηνιαίο έλεγχο για την ελληνική οικονομία. Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους θεσμούς είναι τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Από τη πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα εξαρτηθεί και το άν θα αποδεσμευθεί η πρώτη δόση των ANFAs και των SMPs ύψους 600 εκατ. ευρώ( πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά με τα ελληνικά ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI του 2012)   η οποία εγκρίθηκε στι πλαίσιο του Eurogroup  του Ιουνίου και είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ θεωρούνται σημαντικής αξίας για την Ελλάδα, καθώς δεν είναι δανεικά κεφάλαια και θα αξιοποιηθούν για να καλύψει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 14 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.