ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στo επίκεντρο του EWG η επιτήρηση και στο βάθος...αναβολή περικοπών συντάξεων

22:09 - 29 Αυγ 2018 | Οικονομία
Στo επίκεντρο του EWG η επιτήρηση και στο βάθος...αναβολή περικοπών συντάξεων
Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (Εuroworking Group), με στόχο να οργανωθεί η σύνοδος του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια σύνοδο με ειδική σημασία για την Ελλάδα, καθώς σε αυτή αναμένεται να "κλειδώσουν" οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν όλα τα ανοιχτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Η μεταμνημονιακή εποπτεία

Το μοντέλο της ελληνικής μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι κοντά σε αυτό των χωρών που εξήλθαν από προγράμματα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει ανά τρίμηνο μία έκθεση των θεσμών η οποία και θα εγκρίνεται από το Eurogroup, χωρίς διαδικασία «λίστας προαπαιτουμένων». Ωστόσο, οι πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά θα περνούν από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Κρίσιμο για τις συντάξεις το αυριανό ραντεβού

Στο αυριανό Euroworking Group αναμένεται να είναι και το πρώτο τεστ για τις συντάξεις καθώς θα συζητηθεί φόρμουλα για να αναβληθεί η εφάπαξ περικοπή των συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει “για ζύμωση” δύο κυρίως εκδοχές:

  • τη σταδιακή περικοπή
  • την αναβολή του μέτρου

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο σενάριο για περικοπή των συντάξεων “στα τέσσερα”, δηλαδή σε 4 δόσεις αντί για μια δόση από 1/1/2019.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών συνεχίζει να βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Συμβουλίου και είναι απίθανο, για την ώρα,  να τεθεί επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:28 - 29 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.