ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κύκλος των δομημένων ομολόγων έκλεισε

14:23 - 11 Σεπ 2018 | Οικονομία
Ο κύκλος των δομημένων ομολόγων έκλεισε
Κλείνει οριστικά η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, καθώς η υπόθεση έκλεισε με αθωωτική απόφαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και απιστίας προς την υπηρεσία με τις επαβαρυντικές περιστάσεις του νν. 1608/1950, το σύνολο των κατηγορουμένων εκρίθη αθώο.

Μεταξύ των αθωωθέντων, ο πρώην αντιπρόεδρος του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), Γεράσιμος Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παναγιώτης Δεμέστιχας, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, αλλά και ο ιδιοκτήτητης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ, Γιώργος Παπαμαρκάκης.

Το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε δύο κατηγορουμένους, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» Σοφοκλή Πρινιωτάκη και τον επίσης κεντρικό στέλεχος της ίδιας ΑΧΕΠΕΥ Γιώργο Αποστολίδη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρήση πλαστών τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορούσε τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων το 2007, τα οποια αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη δημόσιο. Υπενθυμίζεται, δε,  ότι σε πρώτο βαθμό η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων κατεδικάσθη σε βαριές καθείρξεις, 20-30 ετών. 

Εκείνο που αναδείχθηκε από τη δίκη αλλά και σημέιωσαν αναλυτές που είναι γνώστες του ζητήματος, είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και ανακτήσει τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου, καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ηπήγοντο στο PSI.

Επίσης το Υπ. Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα είχε κερδίσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.