ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Στο επίκεντρο η μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας

21:02 - 11 Σεπ 2018 | Οικονομία
Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Στο επίκεντρο η μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν - όπως άλλωστε αναμενόταν - η συνάντηση Τσίπρα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί,στο περιθώριο της ομιλίας του στο Στρασβούργο, κατά την οποία συζητήθηκαν η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος».

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ την Κυριακή ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι πιο στενή από αυτή των άλλων χωρών που πρόσφατα βγήκαν από τα Μνημόνια.

Επίσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο θα ήταν εξαρχής ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης Τσίπρα - Μοσκοβισί. Τούτο έρχεται ως συνέχεια της αναφοράς Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον πρωθυπουργό να διακηρύττει την αφοσίωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής - στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο καθησυχαστικό μήνυμα προς τους εταίρους για το «καλάθι» παροχών της ΔΕΘ.

Συνάντηση με άλλους αξιωματούχους

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, με τον οποίο - πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - «συμφωνήθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σ' αυτό το μέτωπο». Το τελευταίο επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δημιουργώντας σε εσωτερικό επίπεδο ακόμη μεγαλύτερες προστριβές με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με την επικεφαλής της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, με την οποία, όπως τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «συζητήθηκε η προετοιμασία όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων εν όψει των ευρωεκλογών».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, τέλος, με τον αντίστοιχο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εκ μέρους του διεκδίκηση του χρίσματος του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν για λογαριασμό του ΕΛΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:39 - 11 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.