ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Δικαιοσύνης το τετ-α-τετ με τους Θεσμούς για τις συντάξεις

09:36 - 12 Σεπ 2018 | Οικονομία
Στο Δικαιοσύνης το τετ-α-τετ με τους Θεσμούς για τις συντάξεις
Στο ασφαλές περιβάλλον του υπ. Δικαιοσύνης, μακριά από το κέντρο, δίπλα στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και τις πρώην σχολές της Αστυνομίας θα γίνουν οι συναντήσεις με του θεσμούς.

Στη συνάντηση με τους Ντέκλαν Κοστέλο, Πέτερ Ντόλμαν, Νικόλα Τζαμαρόλι, Φραντσέσκο Ντρούντι, θα βρεθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Ε. Τσακαλώτος κι ο Γ. Χουλιαράκης. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ο υπουργός Οικονομικών ο μοναδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος θα ενημερώνει τους θεσμούς, με βάση και την εμπειρία σχέσης, που έχει μαζί τους, για τα όσα πράττει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν μια πρώτη ενημέρωση για τα δημοσιονομικά αλλά και την πορεία των άλλων εκκρεμοτήτων (κόκκκινα δάνεια, ενέργεια κτλ) ενώ δεν αναμένεται να θίξουν το θέμα των συντάξεων. Είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει υψηλή πολιτική βαρύτητα κι έχει προβολές και σε χώρες άλλες της ΕΕ, πέρα από τις επερχόμενες εκλογές.

Γιαυτό οι Βρυξέλλες κρατούν προσεκτική στάση θέλοντας να μην εμπλακούν στις στα εσωτερικά της χώρας. Η αναβολή εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι δίνει σήμα σε κάποιο κόμμα γιαυτό και εκτιμάται ότι μπορεί στο τραπέζι να πέσιε είτε η κατάργησή του είτε ο περιορισμός της περικοπής.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές, να μην εφαρμοστούν ούτε τα αντίμετρα, ή να βρεθούν ισοδύναμα. Σημειώνεται δε ότι ο χώρος που οι περικοπές των συντάξεων δίνουν είναι στα 2,9 δισεκ, (έστω κι αν αυτό αμφισβητήθηκε από τον κ. Γ. Κατρούγκαλο που το έδωσε στα 2 δισεκ.), ενώ ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει πρόσθετο προγραμματισμένο κονδύλι των 260 εκ. ευρώ για τα νέα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και επίδομα ενοικίου, που έχει κόστος περί τα 300 εκατ. Ευρώ.

Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς θα κρατηθεί σε τροχιά η δημοσιονομική ισορροπία, πώς θα δοθεί ανάσα στους συνταξιούχους και δε θα αντιδράσει η τρόικα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 12 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.