ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έπεσαν στο... τραπέζι οι συντάξεις- Η πρώτη αντιδραση των Θεσμών

15:28 - 12 Σεπ 2018 | Οικονομία
Έπεσαν στο... τραπέζι οι συντάξεις- Η πρώτη αντιδραση των Θεσμών
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έριξαν την Τρίτη στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να μην εφαρμοστούν οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ' ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ' ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης πως παρότι δεν υπήρξε άμεση συμφωνία, οι θεσμοί έδειξαν ανοιχτοί σε συζήτηση. Υπογράμμισε επίσης πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό.

Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο κι αφού πρώτα έχει υπάρξει συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:48 - 12 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.