ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: «Βαρίδια» για την ανάπτυξη οι φόροι

16:44 - 17 Σεπ 2018 | Οικονομία
ΣΕΒ: «Βαρίδια» για την ανάπτυξη οι φόροι
Μπορεί να υπάρχει μια κάποια βελτίωση στα νούμερα, ωστόσο η ανάπτυξη για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία έχει ακόμα... δρόμο μέχρι να κάνει την εμφάνισή της! Αυτό επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, στο οποίο γίνεται σαφές πως η ανάπτυξη δεν είναι και τόσο... προ των πυλών κι αυτό διότι η υψηλή φορολογία της θέτει διαρκώς δυσεπίλυτους γρίφους.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΒ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας κατά τον πρώτο μήνα της μεταμνημονιακής περιόδου τονίζει πως κατά κύριο λόγο η υπερφορολόγηση, κι έπειτα η ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και η υψηλή ανεργία, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που μας κληροδότησαν τα μνημόνια και για την ώρα εμφανίζονται ως απωθητικοί παράγοντες της οποιασδήποτε ελπίδας ανάπτυξης. 

Επί της ουσίας δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα θετικές εκπλήξεις όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εφόσον δεν υπάρξει ριζική ανατροπή κλίματος. 

Συνεχίζοντας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο δελτίο τονίζει πως η χώρα μας παραμένει σε μια δύσκολη ισορροπία, με τους δείκτες σε επενδύσεις και ανεργία, να μην λένε να βελτιωθούν, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων και διεθνούς αβεβαιότητας.

Σχετικά με τα εργασιακά, τα νέα στοιχεία της Eurostat, τοποθετούν την Ελλάδα στη τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης σχετικά με τη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό (0,7%) διαθέσιμων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της Ένωσης ήταν τριπλάσιο (2,1%).

Ομολογουμένως, αυτό δείχνει ότι πολλοί άνεργοι στην Ελλάδα δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής εργασίας, για αυτό και δέχονται την ανάληψη καθηκόντων που είτε δεν ταιριάζουν στα προσόντα τους, είτε δεν τους ικανοποιούν μισθολογικά. Δυσοίωνες επομένως είναι οι εκτιμήσεις για δυνατότητα δημιουργίας πολλών νέων καλών θέσεων πλήρους απασχόλησης, και ενώ ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 19%, δηλαδή το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, σήμερα είναι 20,6 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερες από τις μισές απ’ όσες ήταν το 2009 (43,5 δισ. ευρώ). Για να ξαναφθάσουν οι επενδύσεις στα 40 δισ. ευρώ ετησίως και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δεδομένη την περιορισμένη εθνική αποταμίευση των 20 δισ., απαιτούνται ισόποσα κεφάλαια από το εξωτερικό. Ομως, αν οι επενδύσεις στηρίζονται μόνο στην εγχώρια αποταμίευση, αυτές δεν πρόκειται να αυξηθούν με τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ξεφύγει η οικονομία από τη μεταμνημονιακή μιζέρια.

Χάρης Αποστολόπουλος

Διαβάστε αναλυτικά το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ ΕΔΩ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 17 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.