ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος προς επενδυτές: Δεν σας επιφυλάσσουμε εκπλήξεις

16:16 - 20 Σεπ 2018 | Οικονομία
Τσακαλώτος προς επενδυτές: Δεν σας επιφυλάσσουμε εκπλήξεις
Διαβεβαιώσεις πως οι όποιες κινήσεις γίνουν από την κυβέρνηση για κοινωνικές πολιτικές δεν θα κρύβουν εκπλήξεις και δεν θα θέτουν την Ελλάδα εκτός δημοσιονομικών στόχων έδωσε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο 13ο Roadshow στο Λονδίνο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο υπογράμμισε πως είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Διαβεβαίωσε δε ότι οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομικού χώρου. 

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει οπωσδήποτε την περικοπή των συντάξεων, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Επανέλαβε ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, καθώς είμαστε πλέον στην περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αλλά μελετήθηκε το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και ο δημοσιονομικός χώρος.

Ακόμα, ο υπουργός προσπάθησε να πείσει πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει καθαρό διάδρομο, λόγω της ρύθμισης που έγινε στο χρέος. "Η ρύθμιση του χρέους δίνει έναν καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων", τόνισε, προσθέτοντας πως "οι επενδυτές ξέρουν πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο".

Ανάπτυξη και πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος και ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτε άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Ετσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα, σημείωσε.

Οι αγορές

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά. Το μαξιλάρι σού δίνει το περιθώριο να καθορίσεις τη στρατηγική σου. Ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει τη στρατηγική του, κατέληξε.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις Σκουριές

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα και γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς βελτίωσης.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό (που μετά τα προβλήματα προχωρά), την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2018. Ανέφερε ότι η Eldorado αποτελεί ειδική περίπτωση, τόνισε σημειώνοντας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε μάλιστα ότι αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο, ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθεί. Τέλος είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα θέσει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Βαλκανίων.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:51 - 20 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.