ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «χρησμοί» Σεντένο, Ρέγκλινγκ για προσχέδιο προϋπολογισμού και συντάξεις

07:11 - 02 Οκτ 2018 | Οικονομία
Οι «χρησμοί» Σεντένο, Ρέγκλινγκ για προσχέδιο προϋπολογισμού και συντάξεις
Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή με διπλό σενάριο σχετικά με την περικοπή των συντάξεων, βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους θεσμούς. Στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας, όπου η Ελλάδα βρισκόταν εκτός ατζέντας, ο επικεφαλής του Μάριο Σεντένο, αλλά και οι εκπρόσωποι Κομισιόν και ESM, δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το συμφωνημένο μέτρο.

Ιδιαίτερα η διατύπωση του Μάριο Σεντένο προκάλεσε ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η περικοπή των συντάξεων "δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο". Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η κυβέρνηση.

Ο Σεντένο τόνισε συγκεκριμένα: «Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει μεταρρύθμιση. Είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει πολύ καλύτερη απ' ότι πριν από 18 μήνες που ελήφθη η απόφαση». Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά ότι "μετά τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων". Εχουμε τη γνώμη ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο να για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα για την ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα θα συζητηθεί, υποστήριξε. 

Πιο συγκρατημένος τέλος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγνκ, χαρακτήρισε θετικό το ότι η χώρα κατέθεσε δυο σενάρια γιατί έπρεπε να παρουσιάσουν αριθμούς. Ήταν καλό να έχουμε δυο πιθανότητες και να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 02:05 - 02 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.