ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να «αξιοποιήσει» τον προϋπολογισμό της

12:49 - 02 Οκτ 2018 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να «αξιοποιήσει» τον προϋπολογισμό της
Για να προχωρήσει η Αθήνα σε αλλαγές στις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τον «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο προϋπολογισμό

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf και ερωτηθείς εάν φοβάται αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM απάντησε «όχι», συμπληρώνοντας πως «έχουν υποσχεθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Πάντως, όπως πρόσθεσε, ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρώς καλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς αν οι συζητήσεις με θεσμούς απαιτούνται «επειδή η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της», απάντησε «όχι, ο ESM θέλει τα χρήματά του πίσω». «Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο, δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα των Ολλανδών φορολογούμενων για τα ελληνικά πακέτα στήριξης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη συνολικά, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πεπεισμένος ότι τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η διεύρυνση της Ευρωζώνης θα ενίσχυε σε κάποιο βαθμό τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των χωρών και στάθηκε στην ανάγκη θέσπισης μέσων που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα η ένταξη στην Ευρωζώνη χωρών με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Αυτό γίνεται πρόβλημα -και το είδαμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- όταν τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα. Επειδή αυτό καθορίζει την ανταγωνιστικότητα».

Για τον ρόλο του ESM, σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν διεύρυνση του ρόλου του, χωρίς όμως να μετατραπεί σε «νομισματικό ίδρυμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.