ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεδίο... αντιπαράθεσης και οι 120 δόσεις-Ποιους αφορά-Γιατί αντιδρά ο Μητσοτάκης

09:15 - 06 Οκτ 2018 | Οικονομία
Αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του έτους για να προλάβει να έρθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τη θέσπισης μίας νέας ρύθμισης χρεών με δόσεις δίνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής στροφής που προσπαθεί να κάνει με την ευκαιρία της εξόδου από το πρόγραμμα. Η συγκεκριμένα πρόθεση, ωστόσο, δημιουργεί πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει κάτι αντίστοιχο από το βήμα της ΔΕΘ και τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιγραφή.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, να αναζητηθεί ένας τρόπος να αποπληρωθούν μέρος ή το σύνολο των οφειλών που ανήκουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και λιμνάζει. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους δανειστές έχουν προχωρήσει κι αναμένεται η ρύθμιση να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η νέα ρύθμιση να προβλέπει:

• Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Η παραπάνω ρύθμιση θεωρειται επιβεβλημένη, καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ να καλύψει τις υποχρεώσεις του και τα "φρέσκα" χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται σχεδόν κάθε μήνα. Από τα 101,704 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 5,569 δισ. ευρώ είναι νέες οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2018. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στους 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αντίδραση Μητσοτάκη

Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν, πάντως και πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "αντιγραφή". Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε σε ανάρτησή του στο Twitter πως είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από λίγες εβδομάδες.

«Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση... Δεν αρκεί να θέλεις να αντιγράφεις, πρέπει να μπορείς και να το υλοποιείς», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πόσταρε και τη δήλωσή του:

"Θα καθιερώσουμε νέα ενιαία ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα", είχε πει στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της απαντά πως επιδιώκει τη συγκεκριμένη ρύθμιση πολύ πριν από την πρόταση Μητσοτάκη, ενώ σημειώνει πως τα 20 ευρώ το μήνα είναι πολύ λίγα και ουσιαστικά αποτελούν μία ανεφάρμοστη εξαγγελία από πλευράς ΝΔ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.