ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Ελλάδα, η μόνη υποψήφια χώρα για αποχώρηση από Ευρωζώνη

08:00 - 09 Οκτ 2018 | Οικονομία
DBRS: Ελλάδα, η μόνη υποψήφια χώρα για αποχώρηση από Ευρωζώνη
Η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από το πρόγραμμα και μπορεί αυτή την περίοδο να είναι η Ιταλία το "κακό παιδί" της Ευρωζώνης, ωστόσο, μόνο η χώρα μας θεωρείται... επίφοβη για αποχώρηση από τον σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Αυτό αναφέρει η DBRS σε ανάλυσή της, που υπογραμμίζει πως αν υπάρχει μία χώρα που ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτή θα είναι η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χωρες που ανήκουν στην ευρωζώνη που βρίσκεται στην κατηγορία «MEDIUM RISK», δηλαδή μέτριου κινδύνου, για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι ασφαλείς στο low risk (χαμηλός κίνδυνος). Στο high risk (υψηλός κίνδυνος) δε βρίσκεται καμία χώρα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, νωρίτερα φέτος, οι φόβοι στις αγορές σχετικά με την έξοδο μίας από τη ζώνη του ευρώ, επανεμφανίστηκαν εκ νέου. Η Ιταλία μπήκε στο κάδρο, αλλά τώρα οι αναλυτές θεωρούν πως η παρούσα κυβέρνηση, ακόμη κι αν προκαλεί την ΕΕ, δεν προτίθεται να παίξει το χαρτί του Italexit. Ούτε φυσικά και η ΕΕ έχει καμία διάθεση να σπρώξει στα άκρα τους Ιταλούς.

Η Ελλάδα, ωστόσο, θεωρείται ακόμη χώρα με ρίσκο. Ο κύριος παράγοντας για αυτό είναι "το υψηλό απόθεμα του επίσημου εξωτερικού χρέους, το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποπληρώσει σταδιακά μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων".

Η DBRS ακόμα σημειώνει πως "παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για το επίσημο χρέος της Ελλάδας, η DBRS θεωρεί ότι το χρέος αυτό θα μπορούσε πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των κυριότερων πιστωτών της.

Εάν η Ελλάδα αδυνατεί να διατηρήσει τις πρωτογενείς πλεονασματικές της δεσμεύσεις, οι πιστωτές της ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προβλέψουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Εάν αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα μια σταθερά ασθενική ανάπτυξη, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει άλλες επιλογές και το κόστος παραμονής εντός της ζώνης του νομίσματος, είναι υπερβολικά υψηλό".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.