ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Τσακαλώτος

09:01 - 09 Οκτ 2018 | Οικονομία
Σε ρόλο πυροσβέστη ο Τσακαλώτος
Στα θετικά νέα από την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch αλλά και την αναθεώρηση από το ΔΝΤ των προβλέψεων για του ρυθμούς ανάπτυξης 2-2,1% φέτος και 2,4-2,5% τα 2019 ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για να διαμορφώσει θετικό κλίμα στις αγορές. Η επιχείρηση μάλιστα παίρνει επείγον χαρακτήρα καθώς ήδη ελληνικά ομόλογα πήραν την ανιούσα και έφτασαν, το δεκαετές, σε τιμές πάνω από 4,6%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την έλλειψη «οργανικών» κερδών για τις τράπεζες, τον όγκο των κόκκινων δανείων αλλά και την πορεία της χώρας στο φόντο προεκλογικών εξαγγελιών έφεραν την αναστάτωση (μαζί με την εικόνα στην Ιταλία) και αναγκάζουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο ταξίδι στην Ασία (Μαλαισία και Σιγκαπούρη) να επιστρατεύσει κάθε μέσο πειθούς για να αλλάξει τη ρότα των αγορών, ειδικά όταν πάγια είναι η προσδοκία για έξοδο προς εκδόσεις ομολόγων.

Παράλληλα στην σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, την ερχόμενη Τετάρτη θα επιχειρήσει να πείσει για τις συντάξεις ότι δεν συνιστούν «διαρθρωτικό» πρόβλημα  και δεν πρέπει να γεννούν ανησυχία στις αγορές.

Πάντως χτες το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο του είδε επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα –και ειδικά στον κλάδο της βιομηχανίας- καθώς στον πρώτο μόλις «μεταμνομονιακό» μήνα (Σεπτέμβριος 2018) ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στα περσινά «μνημονιακά» επίπεδα , του Σεπτεμβρίου του 2017.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.