ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Κάναμε λάθη, αλλά δεν φταίμε μόνο εμείς

12:59 - 11 Οκτ 2018 | Οικονομία
Λαγκάρντ για Ελλάδα: Κάναμε λάθη, αλλά δεν φταίμε μόνο εμείς
Το ΔΝΤ πλέον δεν έχει καθώς φαίνεται πρόβλημα να παραδεχθεί πως έκανε σημαντικά λάθη στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ωστόσο, πλέον έχει βρει και επιχειρήματα για να μην πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για την αποτυχία των προγραμμάτων.

«Έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας»; ρωτήθηκε η κ. Λαγκάρντ από τον Μάρτιν Γουλφ κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Μπαλί της Ινδονησίας και δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά.

«Ναι έγιναν πράγματι λάθη στο αρχικό πρόγραμμα. Αλλά με την Ελλάδα τα πράγματα ήταν πάντα πιο περίπλοκα» απάντησε η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.  «Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ» υπενθύμισε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ενώ στις άλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις». 

Με λίγα λόγια τα λάθη από τη μεριά των δανειστών έγιναν, αλλά φταίει και η Ελλάδα που δεν υιοθέτησε το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις με τη "θέρμη" που θα έπρεπε.

Αξίζει να σημειώσουμε ακόμα πως η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε από το Μπαλί και ένα μήνυμα στην Ιταλία, καθώς και σε κάθε άλλη χώρα που ενδεχομένως να θέλει να κινηθεί εκτός κανόνων: "Όταν εντάσεται σε ένα κλαμπ και αποφασίζεις να μείνεις, παίζεις με τους κανόνες", είπε η κα. Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως αυτό ισχύει και για τη δημοσιονομική πολιτική και την δημοσιονομική πειθαρχία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.