ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ αφήνει μόνες Ελλάδα-ΕΕ στο θέμα των συντάξεων

13:17 - 12 Οκτ 2018 | Οικονομία
Το ΔΝΤ αφήνει μόνες Ελλάδα-ΕΕ στο θέμα των συντάξεων
Θετικά αξιολογεί το υπουργείο Οικονομικών τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν στο Μπαλί.

Το θέμα των συντάξεων και το αίτημα της Ελλάδας να μην περικοπούν βρέθηκε ασφαλώς στην κορυφή της ατζέντας και από το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζεται ιδιαίτερα πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Θα κριθεί δηλαδή στις συζητήσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Υπάρχει λοιπόν η ερμηνεία πως το ΔΝΤ δεν θα βάλει εμπόδια, σε περίπτωση που Ελλάδα και ΕΕ αποφασίσουν να μην εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις. Άλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ακόμη πως το Ταμείο συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης πως ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Λαγκάρντ και Τόμσεν τόνισαν βέβαια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Το Ταμείο θα παρακολουθεί την Ελλάδα, αλλά μοιάζει αυτή την ώρα να κάνει πίσω και να μην εμπλέκεται στη συζήτηση για τις συντάξεις, η οποία φαίνεται πως θα κριθεί στις συζητήσεις με την Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό, αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο, ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 12 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.