ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Dual band” προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν προς έγκριση

08:00 - 15 Οκτ 2018 | Οικονομία
“Dual band” προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν προς έγκριση
Με την ίδια «διπλή» συνταγή που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή πριν λίγες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί και σήμερα στην Κομισιόν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει δύο εκδοχές, μια με τις συντάξεις κομμένες και μία χωρίς περικοπές.

Στην πρώτη περίπτωση θα προβλέπεται πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ (με κομμένες τις συντάξεις) και εφαρμογή μέρους των προνομοθετημένων αντίμετρων και στην άλλη πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να ανεβεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018, λόγω αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της διόγκωσης της επενδυτικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της μη περικοπής των συντάξεων προβλέπεται να φτάσει σε 6,775 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 742 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019–2022), το οποίο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να προσαρμοστεί (μετά την επίσημη απόφαση του Eurogroup) στη νέα δημοσιονομική πολιτική. Πιθανότατα το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μαζί με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7,319 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ, μειωμένο επίσης κατά 477 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο. Το σχέδιο με το βασικό σενάριο που θα σταλεί σήμερα στις Βρυξέλλες ενσωματώνει το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που προβλέπει μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις και το οποίο θα απλωθεί μέσα στην τετραετία.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το προσχέδιο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,14% του ΑΕΠ (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Σε κάθε περίπτωση το θέμα το συντάξεων πάει για απόφαση στην πολιτική ζυγαριά των κρατών μελών της Ευρωζώνης ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός φαίνεται, καθώς έχει συνταχθεί με τη συνέργια του κουαρτέτου, να μην έχει σοβαρά ζητήματα εγκρίσεων από τους θεσμούς της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, κι άρα θα μπει για συζήτηση στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:18 - 15 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.