ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδεία και δημόσιες επενδύσεις βγαίνουν χαμένες στο προσχέδιο προϋπολογισμού

12:01 - 20 Οκτ 2018 | Οικονομία
Παιδεία και δημόσιες επενδύσεις βγαίνουν χαμένες στο προσχέδιο προϋπολογισμού
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο ταμείο είναι το προσάρτημα που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί καταφαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μεν να «τραβήξει την κουβέρτα» ώστε να καλύψει πολλές ανάγκες, ζωτικές για μια χώρα που βγαίνει από μια 10ετή ύφεση, έχει χάσει από 200.000 – 400.000 πολύτιμες ανθρώπινες μονάδες με μετανάστευση, αντιμετωπίζει στο 20% και πλέον του πληθυσμού ζήτημα φτώχειας και διατηρεί ποσοστά ανεργίας των νέων σε ρεκόρ Ευρώπης, αλλά χωρίς επάρκεια πόρων για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα προβληματικά για την ανάπτυξη σημεία

Πιο συγκεκριμένα σε κομβικές περιοχές δημόσιας πολιτικής που είναι μοχλοί μελλοντικής ανάπτυξης, όπως η παιδεία, υπάρχει μείωση δαπανών. Πιο συγκεκριμένα οι  δαπάνες για τον χώρο την εκπαίδευση διαμορφώνονται στα 7,316 δισ. ευρώ το 2019 από 7,36 δισ. ευρώ το 2018. Ουσιαστικά πάνε το 3,8% του ΑΕΠ από 4% που ήταν το 2018. Επίσης, δεν θα υλοποιηθεί η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί, κάτι που επίσης θα φέρει εξοικονόμηση της τάξεως του 0,16%.

Επίσης στις παρεμβάσεις υπέρ του μικροεπιχειρείν, όπως οι μειώσεις εισφορών σε ελευθεροεπαγγελματίες υπάρχει μια αναφορά για μείωση του κόστους του μέτρου, βέβαια με μια αιτιολογία που παραπέμπει σε μη μερική αναίρεσή του. Αναλυτικά μειώθηκε το κόστος του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η εξαγγελία ήταν για μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη στο 13,33% από 20% που είναι σήμερα και της καταβολής των ελάχιστων εισφορών των 64,5 ευρώ για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Η σχετική δαπάνη στο προσάρτημα πήγε από τα 229 εκατ. ευρώ στα 177 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, πάντως, αυτό δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή επί του μέτρου, αλλά στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το κόστος του μέτρου.

Επίσης καταγράφεται η η πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% μέχρι το 2022, όπως και να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10% επίσης μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι δαπάνες κατά της φτώχειας

Κυρίως στο στήσιμο αναχωμάτων κατά της φτώχειας, όπως το επίδομα ενοικίου γίνεται περιορισμός σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις. Αναλυτικά, όταν ψηφίστηκε το επίδομα «στέγασης» προέβλεπε κονδύλι 600 εκατομμύρια για 500-600 χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά που πληρώνουν νοίκι ή δόση για στεγαστικό. Στην ΔΕΘ  ο Πρωθυπουργός περιόρισε την ομάδα στόχο στα 300.000 νοικοκυριά. Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, το κονδύλι προσδιορίστηκε, όμως, στα 150 εκατ. ευρώ. Τελικά στο Προσχέδιο που κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου στην Επιτροπή το κονδύλι ανέβηκε στα 200 εκατομμύρια. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μετά από την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων να ανέβει η σχετική δαπάνη και να συμπεριλάβει το μέγιστο δυνατό αριθμό πολιτών.

Το δημογραφικό

Πάντως  σε σχέση με δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού το προσάρτημα καταγράφει ότι δεν θα προχωρήσει μέσα στο 2019 η επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα, η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών κ.λπ.

Πάντως οι δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν ως απόλυτο ποσό στα 9,118 δισ. ευρώ από 8,956 δισ. ευρώ, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα περιοριστούν στο 4,8% από 4,9%. Όσο για τις δαπάνες απασχόλησης, θα ενισχυθούν στo 1,08 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ για το 2019 από 976 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ το 2018. Όμως δε φαίνεται να προχωρά η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά για τους συνταξιούχους,

Αναφορικά με το κόστος για τη μη περικοπή των συντάξεων αναφέρεται ότι μένει στο 1,09% του ΑΕΠ (περίπου 2 δισ. ευρώ). Σε αυτό λαμβάνεται υπ' όψιν η θετική επίπτωση στα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα και την περιουσία, που θα δηλώνουν οι συνταξιούχοι που δε θα έχουν περικοπές.. Έτσι, το «μικτό» κόστος του μέτρου εκτιμάται στο 1,56% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται τέλος ότι κατά  0,75% εκτιμάται η μείωση των δαπανών από τη μη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.