ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύμα κατασχέσεων ύψους 4,8 εκατ. μεταξύ 2015-2018 - Ποιους θα…παρασύρει

23:19 - 29 Οκτ 2018 | Οικονομία
Κύμα κατασχέσεων ύψους 4,8 εκατ. μεταξύ 2015-2018 - Ποιους θα…παρασύρει
Τα 4,8 εκατομμύρια έφτασαν αθροιστικά οι κατασχέσεις το χρονικό διάστημα 2015-2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη σε νέα του έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

«Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδίως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη διαδικασία για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Με δεδομένο, μάλιστα, ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια υπόχρεοι ανήκουν στην ομάδα των οφειλετών, είτε προς τη φορολογική διοίκηση, είτε προς την ασφαλιστική, είτε και προς τις δύο, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης διαδικασίας κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού αφορά ανησυχητικά μεγάλη ομάδα του πληθυσμού», σημειώνεται.

Αθροιστικά λοιπόν οι κατασχέσεις το χρονικό διάστημα 2015-2018 έφτασαν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα από το ΚΕΑΟ σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική και την ασφαλιστική διοίκηση επαναφέρει περιοδικά την ανάγκη εξέτασης διαδικασιών για διακανονισμό ή ρύθμιση χρεών με παράλληλη πρόβλεψη για λιγότερο ή περισσότερο γενναίο «κούρεμα» μέρους αυτών των οφειλών, ενώ η συνεχής αύξηση των υποχρεώσεων και βαρών συντείνει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

«Όχι» Πιτσιλή σε κατασχέσεις για χρέη κάτω των 500 ευρώ

Ο Γιώργος Πιτσιλής, αναλύοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ποσοστό 60,3% των εισπράξεων του εννιαμήνου του 2018, προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ».

Παράλληλα, τόνισε ότι πολιτική της εφορίας είναι να μη ασκεί ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών για χρέη κάτω των 500 ευρώ. «Από τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόζουμε διαδικασία μηνιαίας βαθμολόγησης των υποθέσεων που πρέπει να επιδιώξουμε μέτρα. Ξεκινάμε απ' τα μεγάλα και καταλήγουμε στα μικρότερα. Ποσά κάτω των 500 ευρώ δεν επιδιώκουμε να τα εισπράξουμε μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων, το κάνουμε περισσότερο με τηλεφωνικές ειδοποιήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2017 έγιναν περίπου 1.643.500 κατασχέσεις σε βάρος περίπου 312.000 οφειλετών, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια σε κάθε οφειλέτη.

pitsilis 1

Ο αριθμός αυτός όμως θα μειωθεί, μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ του Δεκεμβρίου 2017, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ να αξιοποιούν το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π.) πριν από την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, για να μην πέφτουν σε άδειους λογαριασμούς, στους οποίους έχει γίνει ήδη κατάσχεση.

Ο κ. Πιτσιλής παραδέχτηκε πάντως πως διαπιστώνεται « Έλλειψη ενημέρωσης συνυπεύθυνων και κληρονόμων», αλλά επικαλέστηκε «τεχνικά προβλήματα που συνδέονται με την παλαιότητα δομικών πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ» τα οποία δήλωσε πως η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να διορθώσει, προκειμένου κανείς φορολογούμενος να μην αποστερηθεί το θεμελιώδες δικαίωμά του για έννομη προστασία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:55 - 29 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.