ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις και «πακέτο ΔΕΘ» στη ζυγαριά του EWG

09:00 - 15 Νοε 2018 | Οικονομία
Συντάξεις και «πακέτο ΔΕΘ» στη ζυγαριά του EWG
Με μοναδικό θέμα την Ελλάδα συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι το EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες. Εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα θέσει κι επίσημα το θέμα της μη υλοποίησης των περικοπών στις συντάξεις. Παράλληλα θα θέσει επί τάπητος το πακέτο των θετικών μέτρων, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να τεθούν σε ισχύ από το 2019, το λεγόμενο και «πακέτο της ΔΕΘ».
Και τα δυο αυτά ζητήματα θα εξεταστούν από τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο φόντο του σεναρίου  δημοσιονομικής πολιτικής του προϋπολογισμού του 2019 που, σύμφωνα με την Αθήνα, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% τον επόμενο χρόνο, χωρίς το προνομοθετημένο μέτρο για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους. 
 
Από τα βασικά επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς είναι η καλή πορεία του 10μήνου οπως καταγράφεται από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού το διάστημα  Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018, που δείχνουν άνοδο των φορολογικών εισπράξεων (από τις τακτοποιήσεις οφειλών και ΦΠΑ ) και σημαντική υπέρβαση στόχων ( 6,460 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν η πρόβλεψη ήταν για πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ) λόγω, βέβαια, της υποεκτέλεσης των κρατικών δαπανών με έμφαση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της υπερσυγκράτησης που σημειώθηκε στις επιστροφές των φόρων (χαμηλότερες κατά 770 εκατ. ευρώ).
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Αθήνα αναμενεται να υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός  για το 2019 παραμείνει σε «τροχιά»  χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) στο σύνολό του και όχι ενός μέρους του. 
 
Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται στο φόντο και της Ιταλικής κρίσης  το τι θα πράξει το «λόμπι των σκληρών» του βορρά που επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.
 
Σημειώνεται ότι από την εισήγηση του EWG εξαρτάται και η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα την οποία θα ανακοινώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών  μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup. Δύο ημέρες αργότερα η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup.
 
Γιώργος Αλεξάκης 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 15 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.