ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτό είναι το θετικό «πακέτο Τσίπρα» στον προϋπολογισμό του 2019

14:57 - 21 Νοε 2018 | Οικονομία
Αυτό είναι το θετικό «πακέτο Τσίπρα» στον προϋπολογισμό του 2019
Το νέο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019, τα οποία περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή παρουσιάζεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προβλέπονται:

-μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ

-μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 177 εκατ. ευρώ

-χορήγηση 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους κατά 51 εκατ. ευρώ, καθώς και

-ενίσχυση της ειδικής αγωγής κατά 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος διαμορφώνεται σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ, εντός του οποίου θα «κινηθούν» οι παροχές του κοινωνικού μερίσματος.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων και την ακύρωση της διάταξης για τη μείωση των συντάξεων, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω μέτρα και προβλέψεις εγκρίθηκαν και από την Κομισιόν, που άναψε πράσινο φως για τον προϋπολογισμό.

Καμπανάκι για τις πολιτικές πολώσεις
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση η οικονομική ανάκαμψη συμβάλλει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ωστόσο  το υψηλό δημόσιο χρέος αφήνει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση αρνητικής μακροοικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα η Έκθεση προβλέπει ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για τη δημοσιονομική πορεία και οι επιδόσεις κατά το 2018 και για τρίτο κατά σειράν έτος, καλλιεργούν σχετική αισιοδοξία ως προς την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ωστόσο το πολιτικό κλίμα, τονίζεται, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναίρεσης της πορείας δημοσιονομικής ισορροπίας και μια πιθανή χαλάρωση κατά την εκτέλεση του προς ψήφιση προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις επί των οποίων στηρίζεται το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς σε σχέση με εκείνες του προσχεδίου (η προσδοκώμενη για το 2019 αύξηση του ΑΕΠ παραμένει στο 2,5%), οπότε εξακολουθούν ως προς αυτό να ισχύουν οι παρατηρήσεις που περιλαμβάνονταν στην αξιολόγηση από το ΕΔΣ των μακροοικονομικών προβλέψεων του προσχεδίου.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2019, το ισοζύγιο της Γεν. Κυβέρνησης κατά ESA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1.132 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ και το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας σε 6.945 εκατ. ευρώ, ήτοι 3,6% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, ο στόχος που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται. Η προσδοκία επίτευξης του στόχου αυτού κρίνεται ως ρεαλιστική. Στη διαπίστωση αυτή συγκλίνουν όλες οι σχετικές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 21 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.