ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: «Ψαλιδισμένο» το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

18:03 - 21 Νοε 2018 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: «Ψαλιδισμένο» το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη μη περικοπή των συντάξεων και τις παροχές Τσίπρα που μπήκαν στον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο, υπάρχουν και... μελανά σημεία, με το "ψαλίδι" στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από το εθνικό του σκέλος είναι μειωμένες κατά 550 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προσχέδιο που είχε αρχικά κατατεθεί.

Στο προσχέδιο προβλεπόταν το ποσό του 1,55 δισ. ευρώ, ωστόσο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το ποσό αυτό περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Το ύψος του ΠΔΕ συνολικά, αντί να αυξηθεί, παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2018 και συγκεκριμένα στα 6,750 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 3,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας.

Από το παραπάνω ποσό, τμήμα ύψους 5,750 δισ. ευρώ αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα, με περαιτέρω διάκριση σε 3.870 εκατ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ 2014-2020 και 1.880 εκατ. ευρώ για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2019 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του ΠΔΕ που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους, οι σχετικές πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων των υπουργείων και των Περιφερειών, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.