ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EFSF: Σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος-Μήνυμα Ρέγκλινγκ

16:04 - 22 Νοε 2018 | Οικονομία
EFSF: Σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος-Μήνυμα Ρέγκλινγκ
Το «πράσινο φως» για να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) την Πέμπτη.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

  1. Μηχανισμός για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) του επιτοκίου που σχετίζεται με την εξαγορά του χρέους του δεύτερου προγράμματος, από το 2018.
  2. Περαιτέρω αναβολή κατά 10 έτη της αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων από τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ.  προς την Ελλάδα
  3. Παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη, τηρουμένου του επιτρεπόμενου ποσού του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλιγνκ, σε δήλωσή του σχετικά με τα παραπάνω σημειώνει πως βάσει των εκτιμήσεων, η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, αναμένεται ότι η ακαθάριστη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Υπενθίμησε επιπλέον ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.