ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα λερωμένα τ’ άπλυτα» διακίνησης μαϊμού απορρυπαντικών βρήκε το ΣΔΟΕ

10:19 - 29 Νοε 2018 | Οικονομία
«Τα λερωμένα τ’ άπλυτα» διακίνησης μαϊμού απορρυπαντικών βρήκε το ΣΔΟΕ
Νέα περίπτωση υπεξαίρεσης ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ με όχημα εταιρίες διακίνησης απορρυπαντικών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το όλο κύκλωμα αξιοποιεί το κοινοτικό πλαίσιο για το ΦΠΑ (οι εντός ΕΕ συναλλαγές δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ) και οδηγεί σε επιστροφές του φόρου για συναλλαγές, που στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σε απώλειες τα κρατικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, εντόπισαν σε λογιστήριο, που εκτιμάται ότι είναι η «οικονομική» καρδιά της όλης υπόθεσης, ένα «βουνό» από παραστατικά διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ διαφόρων εταιριών,  αλλά και μετρητά, γεγονός που φανερώνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών πολλά εμπορεύματα φέρεται να διακινούνται στη στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, αλλά γύριζαν λαθραία στην Ελλάδα ή δεν έφευγε ποτέ. Έτσι ο ΦΠΑ πιστωνόταν για επιστροφή στις ελληνικές εταιρίες  καθώς υπήρχε ένα «φερετζές» με πλαστές φορτωτικές και συνοδευτικά τιμολόγια. Στο κόλπο φαίνεται να ήταν και εταιρίες Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης, με έδρα τα Βαλκάνια, που ανήκουν σε Έλληνες.

Πάντως απαλλαγμένα από ΦΠΑ κτλ τα απορρυπαντικά έφευγαν είτε για την εσωτερική αγορά είτε σε άλλες χώρες. Αίσθηση προκαλεί ότι ήταν επώνυμα τα προϊόντα, αν και βέβαια το ΣΔΟΕ εκτιμά  ότι πρόκειται για παραποιημένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγραφε χτες το Reporter.gr το κόστος των μαϊμούδων είναι τεράστιο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Με βάση στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το μέγεθος της παραποίησης- απομίμησης που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες πωλήσεων ανέρχονται σε 58,9 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν φτάνουν στις 434.701. Οι απώλειες σε ευρώ ανά κάτοικο υπολογίζονται σε 125 ετησίως στην Ελλάδα και 116 ευρώ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.

Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 EUR ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως. Επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους, χάνονται επίσης άμεσα 434 000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Επιπλέον, βάσει, μάλιστα, των πορισμάτων της τελευταίας έρευνας του ΟΟΣΑ/EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού».

Κίνδυνοι για τον καταναλωτή

Τα προϊόντα «μαϊμούδες» δεν αφορούν μόνο αγαθά πολυτελείας, αλλά εμφανίζονται σε όλους τους τομείς καταναλωτικών προϊόντων. Παράλληλα, μια ολόκληρη χύμα αγορά, δηλαδή χωρίς προέλευση και συσκευασία, εξακολουθεί να ανθεί, επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο καθώς οδηγεί σε μεγάλο όγκο φοροδιαφυγής. Επιπλέον λόγω της άγνωστης προέλευσης, τα φαινόμενα αυτά, θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο τον καταναλωτή και πολύ συχνά την υγεία του.

Πέρα από τα τρόφιμα και τα ποτά όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και το πλαίσιο είναι ελλειμματικά,  το πρόβλημα, όπως φαίνεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτείνεται σε κομβικούς τομείς. Π.χ. στην αγορά του φαρμάκου με μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και παραϊατρικά είδη να πωλούνται μέσω internet με άδηλες διαδικασίες, επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς άδειες σε no name καταστήματά,  όπου μάλιστα γίνεται επίκληση και ισχυρισμών μειωμένου κινδύνου υγείας.

Αναμφισβήτητα, η κρίση, όπως παρατηρεί η αγορά έφερε αυτές τις νεόκοπες συνήθειες ωστόσο το κόστος για την υγεία δεν είναι αμελητέο. Έτσι, σχεδόν όλοι οι φορείς εμπλεκόμενων κλάδων ζητούν ελέγχους και  ρύθμιση της παράνομης και άναρχης υφιστάμενης αγοράς, ώστε να πάψει ο καταναλωτής να πέφτει θύμα παραπλάνησης, αλλά και η οικονομία να βρει ένα κρυμμένο πίσω από τα fake προϊόντα, ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.