ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών εξετάζει η κυβέρνηση

10:22 - 17 Δεκ 2018 | Οικονομία
Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών εξετάζει η κυβέρνηση
Παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα αναμένονται το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται δυο μέτρα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μείωσης της χρήσης μετρητών με προφανή στόχο την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της κυκλοφορίας «μαύρου» χρήματος. Μόνο που τα μέτρα αυτά μπαίνουν σε ένα ζύγι γιατί συχνά το «μαύρο» χρήμα λειτουργεί ως αιμοδότης της ζήτησης.

Πάντως εξετάζεται η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και άποψη των ιθυνόντων είναι να μειωθεί σε 300 ευρώ. Το θέμα αυτό βέβαια είναι στην ατζέντα κυβέρνησης και θεσμών εδώ και καιρό.

Επιπλέον αυτήν την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη  τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό (παράταση ως το τέλος του 2019, αύξηση του ορίου οφειλής στα 300.000 ευρώ από 50.00 ευρώ), ενώ προωθείται και η μείωση του φόρου στα μερίσματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2019.

Σημειώνεται ότι από το νέο έτος προωθούνται μια σειρά από αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους στις επιχειρήσεις, το Τέλος επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ,τις φορολογικές δηλώσεις ακόμη για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που θα παραμείνουν στο ευνοϊκό καθεστώς για λίγες ακόμη ημέρες (οι δανειστές είναι αρνητικοί σε νέα παράταση του μέτρου). 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.